Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τη δημιουργία ενός ειδικού παρατηρητηρίου για θέματα διαφάνειας όσον αφορά το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και για την ανάληψη μέτρων προστασίας των αγροτών που επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία κυριάρχησαν τα ζητήματα αγροτικής πολιτικής.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στη στήριξη της Ουκρανίας και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της ρωσικής οικονομίας.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε κατά πρώτον στο ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου, και κατά δεύτερον στη διευκόλυνση που παρέχεται στους γεωργούς «να αποφεύγουν τις κυρώσεις όταν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΚΑΠ, για δικαιολογημένους λόγους».

«Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, για παράδειγμα, όταν έχουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, μια "ανωτέρα βία", ότι είναι πολύ πιο εύκολο για τους αγρότες να απαλλαγούν από τις απαιτήσεις, διότι αν το χωράφι σας πλημμυρίσει δεν μπορείτε να εργαστείτε στο χωράφι σας», σημείωσε. 

Σε σχέση με το γεγονός ότι μερικές φορές οι αγρότες «αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής», κάτι που χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο», η κ. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως για ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των γεωργών «πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια σε θέματα όπως το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους σε όλη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων και σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια».

«Αναλαμβάνουμε βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες των αγροτών μας με περισσότερη ευελιξία, πιο απλούς κανόνες και προσπάθεια να βελτιώσουμε τη θέση τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα - τώρα εναπόκειται επίσης στα κράτη μέλη να παίξουν τον δικό τους ρόλο», ανέφερε επίσης η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Στα συμπεράσματα της συνόδου για τα θέματα γεωργίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου αγροτικού τομέα, στο πλαίσιο του οποίου «οι αγρότες χρειάζονται ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο», μεταξύ άλλων για στήριξη τους «στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προκλήσεις για τον γεωργικό τομέα, οι 27 ηγέτες κάλεσαν την Κομισιόν και το Συμβούλιο να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες για προώθηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ άλλων για μείωση του διοικητικού βάρους, καθώς και μέτρων για ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων και τη διασφάλιση δίκαιων εισοδημάτων.

Επίσης οι θεσμοί καλούνται να προχωρήσουν με την προώθηση μέτρων επιπρόσθετης στήριξης για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, όπως με την παράταση του προσωρινού πλαισίου για την κρατική βοήθεια, τη διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού παγκόσμια και στην ενιαία αγορά, και την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν από τα μέτρα στήριξης του εμπορίου με την Ουκρανία.