Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πιθη

Ανοιχτό παραμένει, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, σε αυτό το στάδιο γίνεται ανίχνευση της στάσης των κρατών μελών για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει προσθήκη παραγράφου ή παραγράφων για τα ευρωτουρκικά, ενώ δεν υπάρχει κατατιθεμένο συγκεκριμένο κείμενο προς συζήτηση. Το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του θέματος δυσκολεύει και το γεγονός ότι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και πάλι αρκετά φορτωμένη με δύσκολα θέματα.

Η θέση της κυπριακής πλευράς, όπως εκφράστηκε και στη συνάντηση με τους Σολτς και Μισέλ, είναι πως η συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να γίνει, σε συνάρτηση με την όποια πρόοδο στο Κυπριακό. Η Κύπρος συμφωνεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με την ανάγκη να υπάρξει θετικό σήμα προς την Τουρκία, αλλά πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με την πορεία του Κυπριακού και τη συζήτηση κάποιων πτυχών που το αφορούν.

Διπλωματικές πηγές από άλλες χώρες πάντως ήταν εξαιρετικά προσεκτικές όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν κατά πόσο θεωρούν εφικτό να υπάρξει συζήτηση ή συμπερίληψη στα συμπεράσματα αναφορών στα ευρωτουρκικά.

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους Σολτς και Μισέλ πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την άφιξη του ΠτΔ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πριν την έναρξη της συνόδου. Την προηγούμενη περίοδο η Γερμανία είχε ζητήσει να υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα στα ευρωτουρκικά, στη βάση της έκθεσης Μπορέλ του Νοεμβρίου και για τα επόμενα βήματα υπό τη καθοδήγηση της Κομισιόν.

Θέση της Κύπρου και της Ελλάδας ήταν πως θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σοβαρή συζήτηση καθώς και διασύνδεση με την πρόοδο του Κυπριακου, μεταξύ άλλων με την συμπερίληψη αναφοράς στην ανάγκη όπως το όποιο θετικό βήμα προς την Τουρκία γίνει μόνο με σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου. Σημειώνεται πως συζήτηση των ευρωτουρκικών στη σύνοδο είχε υποστηρίξει και η Ιταλία.