Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για προσθήκη αναφοράς στις ευρωτουρκικές σχέσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Διπλωματικές πηγές θέλουν τη Γερμανία να έχει προτείνει την προσθήκη αναφοράς στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, σε συνέχεια της κοινής επικοινωνίας του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν («έκθεση Μπορέλ») του Νοεμβρίου του 2023 για όλο το φάσμα των σχέσεων με τη χώρα. Κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε πως το ζήτημα έχει όντως τεθεί στο τραπέζι και πως οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προτού το ζήτημα των ευρωτουρκικών μπει στην ατζέντα. Ειδικότερα, η Κύπρος σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως κριτήριο το περιεχόμενο της αναφοράς που θα υπάρξει σε συνάρτηση με τη συζήτηση που θα γίνει.

Η έκθεση και η κατάσταση των ευρωτουρκικών επρόκειτο αρχικά να συζητηθούν από τους ηγέτες τον Δεκέμβριο, ωστόσο λόγω των εξελίξεων η συζήτηση αυτή έχει μετατοπιστεί αρκετές φορές. Αν και υπήρξαν συζητήσεις για προσθήκη στο πρόγραμμα της συνόδου της 21ης και 22ας Μαρτίου, αυτό δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατόν λόγω της βεβαρημένης ατζέντας.