Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθυ

Τα επόμενα οργανωτικά και επιχειρησιακά βήματα του Σχεδίου Αμάλθεια, καθορίστηκαν στη διεθνή συνάντηση στο Κέντρο Συντονισμού Ζήνων στη Λάρνακα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από 36 χώρες και οργανισμούς. Επί τάπητος και η δημιουργία κοινού ταμείου για την οικονομική στήριξη της πρωτοβουλίας. Στόχος η αύξηση κατά το μέγιστο της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, με σκοπό να βοηθήσουμε τον κόσμο στη Γάζα που υποφέρει. Ο σκοπός είναι να αυξηθεί κατά το μέγιστο η ροή», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Πίσω από την κυπριακή πρωτοβουλία για το «Αμάλθεια», συντάσσεται η διεθνής κοινότητα.

Αυτό αποδεικνύει η συμμετοχή αξιωματούχων και εκπροσώπων από 36 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι χώρες της G7, διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στη συνάντηση που φιλοξενήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα.

Μια διεθνής συνάντηση για συντονισμό επί οργανωτικών, τεχνικών και επιχειρησιακών πτυχών της πρωτοβουλίας.

Κωνσταντίνος Κόμπος – Υπουργός Εξωτερικών

«Να ενισχυθεί το οργανωτικό επίπεδο, η δυνατότητα τόσο στο σημείο αναχώρησης όσο από άποψης ενίσχυσης των πλωτών μέσων, καθώς επίσης και από άποψης υποδοχής και διανομής της βοήθειας».

Επί τάπητος και η δημιουργία του ταμείου «Αμάλθεια» για την οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας.

Ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να εισφέρουν, όπως η Ολλανδία που ανακοίνωσε εισφορά 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Σχέδιο Αμάλθεια θα περάσει σε νέα φάση όταν θα είναι έτοιμη η πλωτή προβλήτα που θα κατασκευάσει στη Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρότι η πρωτοβουλία δεν είναι εξαρτώμενη από την κατασκευή της, όπως ξεκαθάρισε ο Κωνσταντίνος Κόμπος, η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει την σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων υποδοχής των φορτίων στο θύλακα.

Μάλιστα η προβλήτα αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για διάστημα περίπου δύο μηνών.

Σε σχέση με το πλοίο Jennifer, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας και φορτωμένο με τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, θα αναχωρήσει για την Λωρίδα της Γάζας μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πιθανόν την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα.

«Σε μια ιδανική κατάσταση θα έπρεπε να φεύγουν συνεχώς, κάθε μέρα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πρέπειθ το σύστημα να είναι τέτοιο το οποίο να αντέξει, από άποψης τόσο της αποστολής, όσο και της υποδοχής και της παράδοσης. Είναι μια γραμμή ζωής η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με τη βοήθεια όλων που έχουν προσυπογράψει και ενταχθεί σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια», είπε ο κ. Κόμπος.

Την ίδια ώρα, μέσω του ΑΝΤ1, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λίου Γιαντάο, συγχαίρει την κυβέρνηση για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο και εκφράζει την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει ενεργά στην προσπάθεια, εάν προσκληθεί. Υποδεικνύοντας ότι για το Πεκίνο, είναι σημαντική η εξεύρεση πρόσθετων οδών για την μεταφορά βοήθειας στον εν ανάγκη πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.