Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε στενωπό παραμένει  εξαιτίας της ανυποχώρητης τουρκικής αδιαλλαξίας η προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, όπως διαφάνηκε και κατά τις τελευταίες επαφές της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, αλλά και με τις προχθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν.

Η Λευκωσία αν και αναγνωρίζει αυτές τις δυσκολίες δεν αποθαρρύνεται σύμφωνα με τα όσα δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι.

Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκμεταλλευτεί την παρουσία του στις Βρυξέλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επαφές με ευρωπαίους ηγέτες αλλά και για διευθέτηση ενδεχόμενης συνάντησης με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Γιάννης Αντωνίου – Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα, περιλαμβανομένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ για τις προκλητικά επιθετικά δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αναφορές Ερντογάν για την τουρκική εισβολή του 1974 συνιστούν προσβολή στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας και υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα τις πραγματικές προθέσεις του εισβολέα.

Υπουργείο Εξωτερικών

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου συνιστούν απόδειξη της συνεχιζόμενης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και απηχούν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις επί του εδάφους και της εδραίωσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Αποτελούν δε μέρος των τουρκικών μεθοδεύσεων υπόσκαψης της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου.  Ουδόλως, όμως, θα καταφέρουν να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας για επίλυση του Κυπριακού, τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».

Νέες προκλητικές δηλώσεις

Στον αντίποδα η τουρκική εμπρηστική ρητορική και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και από τον εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ισπάρτα της κεντρικής Τουρκίας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένοι με τα εδάφη που τους κληροδότησαν οι πρόγονοι τους.

Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν – Πρόεδρος Τουρκίας

«Αν προσπαθήσουμε να αρκεστούμε σε αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, η ζωή μας σε αυτή την πατρίδα θα είναι σύντομη. Θα συνεχίσουμε προσθέτοντας συνεχώς όλο και περισσότερα σε αυτήν, πιο όμορφα και καλύτερα, ώστε να μπορέσουμε να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε. Θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια Τουρκία μεγαλύτερη, ισχυρότερη και πλουσιότερη, ώστε να μπορέσουν να βάλουν τον πήχη ψηλότερα».

Ενώ ο κατοχικός ηγέτης σε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται επικεφαλής πολυπληθείς ομάδας αξιωματούχων του ψευδοκράτους, ισχυρίστηκε ότι σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού η αποσχιστική οντότητα θα είναι ισότιμα συμβαλλόμενο μέρος στην συμφωνία ως τουρκικό κράτος.