Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργειο εξωτερικων

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα, περιλαμβανομένων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της ΕΕ.

Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων κατοχής και συνεχιζόμενης παραβίασης των θεμελιωδών ελευθεριών και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου συνιστούν προσβολή στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας και υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα τις πραγματικές προθέσεις του εισβολέα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο.

Η δημόσια ρητορική, που εδράζεται στην απειλή, στην επιθετικότητα και στον κυνικό επεκτατισμό, βρίσκεται σε απόλυτη διάσταση με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή νομιμότητα, αναφέρεται.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου συνιστούν απόδειξη της συνεχιζόμενης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και απηχούν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις επί του εδάφους και της εδραίωσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Αποτελούν δε μέρος των τουρκικών μεθοδεύσεων υπόσκαψης της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου.  Ουδόλως, όμως, θα καταφέρουν να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας για επίλυση του Κυπριακού, τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», προστίθεται.