Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Συμμετοχή του ψευδοκράτους σε διεθνείς οργανισμούς αξιώνει σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1, η τουρκική πλευρά, προκειμένου να συναινέσει σε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, κάτι πάντως που απορρίπτει κάθετα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Οι τουρκικές αξιώσεις εκτείνονται πάντως και στην υιοθέτηση ενός μοντέλου Ταϊβάν, κάτι για το οποίο ενημερώθηκαν και κύκλοι στις Βρυξέλλες. 

Ένα πλέγμα αιτημάτων, που παραπέμπουν σε οικοδόμηση σχέσεων του ψευδοκράτους με τη διεθνή κοινότητα, θέτει σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1 η τουρκική πλευρά, ως όρο για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης τους Κυπριακού. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, Άγκυρα και Τατάρ αξιώνουν συμμετοχή του ψευδοκράτους σε διεθνείς οργανισμούς και έναρξη απευθείας εμπορικών συναλλαγών με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρότυπο της Ταϊβάν, προκειμένου να συναινέσουν σε επανέναρξη της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Η τουρκική πλευρά, επιστρατεύσει παράλληλα και το μοντέλο του Κοσόβου, το οποίο έχει ανοίξει πρεσβείες σε 32 χώρες και αναγνωρίζεται από 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας ουσιαστικά την κανονικοποίηση των σχέσεων του ψευδοκράτους με τη διεθνή κοινότητα, ως όρο για να προσέλθει σε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι τουρκικές θέσεις γνωστοποιήθηκαν και στις Βρυξέλλες, όπου εξακολουθεί να εκκρεμεί παγωμένη, η πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ψευδοκράτους.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, όπως πληροφορούμαστε, η Λευκωσία απορρίπτει τους τουρκικούς όρους και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι καν προς συζήτηση, καθώς γίνεται κατανοητό ότι οδηγούν σε ντε φακτό αναγνώριση του ψευδοκράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα πάντως, όπως επίσης πληροφορείται ο Ant1, ξένοι μεσολαβητές, περιλαμβανομένων της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και της Βρετανίας, παροτρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει περισσότερα, υπό τύπον ανοιγμάτων, προκειμένου να φέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι υποδείξεις των μεσολαβητών, τείνουν να προσλάβουν έντονο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα αφήνεται να διαρρεύσει ότι εάν οι δύο πλευρές δεν έρθουν εγγύτερα, τότε είναι πολύ πιθανόν, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες να μην αναλάβει νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.