Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

Συναντίληψη μεταξύ Φόρεϊν Όφις και Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ καταγράφεται σε σχέση με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Λονδίνο εκτιμούν ότι υπάρχει «ανάγκη πειστικών χειρονομιών, υπό τύπον ουσιαστικών ανοιγμάτων», από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες επανόδου της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη σύμφωνο γνώμη της Άγκυρας.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ «είχε ουσιαστικές συζητήσεις στο Λονδίνο», όπου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τον λόρδο Ντέηβιντ Χάνεϊ, εμπνευστή της «παρθενογένεσης», επί Σχεδίου Ανάν.

Όπως επίσης πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η Λευκωσία έχει λάβει γνώση της σύμπλευσης της κ. Ολγκίν με τις θέσεις που έχει διατυπώσει δημοσίως το Λονδίνο, καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά να πράξει περισσότερα, υπό τύπον ανοιγμάτων, ώστε να πεισθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει σε μια νέα προσπάθεια διαπραγμάτευσης για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

Συναφείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι η κυρία Ολγκίν, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα νέο κύκλο επαφών στην Κύπρο, «επικεντρώνεται στη διαδικασία, ούτως ώστε αφενός να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, όπως την επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, και αφετέρου να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση νέου αδιεξόδου, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα μείνει περιθωριοποιημένη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημειώνεται ότι το Φόρεϊν Όφις είχε καλέσει τη Λευκωσία να διανθίσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς τους Τουρκοκυπρίους με αναφορές περί «συνιδρυτών» και «συνιδιοκτητών» της Κύπρου, ως επίσης και να προσχωρήσει σε νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Ενώ την ίδια ώρα εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή η πρόταση Κανονισμού της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο, έστω και σε διαδικασία ύπνωσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.