Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασίλης Μαύρου

*Του Δρ. Βασίλη Μαύρου

Είναι φορές που στην προσπάθεια να εφεύρουμε «ένοχους»  για την μη εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επιχειρούμε να επιρρίψουμε ευθύνες στα θύματα της κυπριακής τραγωδίας, αποενοχοποιώντας  τον θύτη - Τουρκία η οποία για μισό αιώνα παραβιάζει κατά συρροή και εξακολούθηση όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα στο Κυπριακό.

Ο κυπριακός λαός -  Ε/κ  ,Τ/κ Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι  υπομένουν για 50 χρόνια την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ η διεθνής κοινότητα περιορίζεται δυστυχώς  σε ρητορικές δηλώσεις στήριξης που δεν έχουν  την δύναμη  να ανακόψουν την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Βέβαια αυτή η απάθεια της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε. των ΝΑΤΟϊκών χωρών και των ΗΠΑ, ενισχύεται δυστυχώς και με κάποιες φωνές εντός Κύπρου, που προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στην Ε/κ πλευρά πως δήθεν δεν είχε ούτε έχει την βούληση για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Μέγα ψέμα και αβάσιμοι ισχυρισμοί καθότι η Ε/κ πλευρά από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου του 1977-79  μέχρι και την διάσκεψη για το κυπριακό  στο Κραν Μοντανά  έκανε πάρα πολλές υποχωρήσεις  προκειμένου  να φτάσουμε κοντά σε λύση.

Ακόμα και ισχυρισμοί διαφόρων αρθρογράφων, αναλυτών  πρώην κρατικών αξιωματούχων και μη, ότι δήθεν χάσαμε πολλές ευκαιρίες για τη λύση του κυπριακού όχι μόνο είναι αβάσιμες αλλά ανατρέπονται από τα ίδια τα ιστορικά ντοκουμέντα και την ίδια την συμπεριφορά της Τουρκίας. 

Δεν υποστηρίζω πως όλοι αυτοί με τέτοιες θέσεις βρίσκονται σε διατεταγμένη προκειμένου να πληγούν οι προσπάθειες που κατέβαλαν και καταβάλλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ωστόσο  απορίας άξιο πού βασίζουν τέτοιες ανυπόστατες θέσεις. Τέτοιοι ισχυρισμοί περί χαμένων ευκαιριών μόνο την κατοχική δύναμη εξυπηρετούν και όσους την ανέχονται τόσα χρόνια.

Όσο για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της είναι ενδεικτικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  κάθε φορά η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων.

Όμως ποια είναι αυτά τα ψηφίσματα και τι λένε; 

Ψήφισμα 550

Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 11 Μαΐου 1984

Tο Συμβούλιο Aσφαλείας,

Aφού μελέτησε την κατάσταση στην Kύπρο, ύστερα από αίτημα της Kυβέρνησης της Kυπριακής Δημοκρατίας,

Aφού άκουσε τη δήλωση του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας, 

Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του Γενικού Γραμματέα (S/16519),

Yπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα του 365(1974), 367(1975), 541(1983) και 544(1983),

Eκφράζοντας βαθιά λύπη για τη μη εφαρμογή των ψηφισμάτων του, και ιδιαίτερα του ψηφίσματος 541 (1983),

Aνησυχώντας σοβαρά λόγω των περαιτέρω αποσχιστικών ενεργειών στο κατεχόμενο τμήμα της Kυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το ψήφισμα 541 (1983), δηλαδή, της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της νομικά άκυρης «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου» και της μελετώμενης διεξαγωγής «συνταγματικού δημοψηφίσματος» και «εκλογών», καθώς και λόγω άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση του δήθεν ανεξάρτητου κράτους και τη διαίρεση της Kύπρου(…)

 1. Eπαναβεβαιώνει το ψήφισμά του 541 (1983) και ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματικ εφαρμογή του.
 2. Kαταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.
 3. Eπαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα.
 4. Kαλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας.
 5. Θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων (…)ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.
 6. Θεωρεί οποιεσδήποτε απόπειρες επέμβασης στο καθεστώς ή την αναδίπλωση της Eιρηνευτικής Δυνάμεως των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο ως αντίθετες προς τα ψηφίσματα των Hνωμένων Eθνών.
 7. Kαλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την επείγουσα εφαρμογή του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Aσφαλείας.
 8. Eπαναβεβαιώνει την εντολή καλών υπηρεσιών που έδωσε στο Γενικό Γραμματέα και τον καλεί να αναλάβει νέες προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές του Xάρτη των Hνωμένων Eθνών και τις πρόνοιες για τέτοια διευθέτηση που καθορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα των Hνωμένων Eθνών, περιλαμβανομένων του ψηφίσματος 541 (1983) του Συμβουλίου Aσφαλείας και του παρόντος ψηφίσματος.
 9. Kαλεί όλα τα μέρη να συνεργασθούν με το Γενικό Γραμματέα στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του.
 10. Aποφασίζει να εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με σκοπό τη λήψη, σε περίπτωση μη εφαρμογής του ψηφίσματος 541 (1983) και του παρόντος ψηφίσματος, επειγόντων και κατάλληλων μέτρων.
 11. Kαλεί το Γενικό Γραμματέα να προωθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Aσφαλείας ανάλογα με τις εξελίξεις. Yιοθετήθηκε κατά την 2539 συνεδρία με 13 ψήφους υπέρ, μίαν εναντίον και μίαν αποχή (Hνωμένες Πολιτείες).

Επίσης το Ψήφισμα 789 που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Aσφαλείας στις 25 Nοεμβρίου 1992 επαναλαμβάνει με σαφήνεια  όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα για το Kυπριακό συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 365 (1974), 367 (1975), 541 (1983), 550 (1984) και 774 (1992).

Όσον αφορά τα ψηφίσματα 550 και 789 τα οποία αναφέρονται στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπαγορεύουν ότι δεν πρέπει να γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια στην περίκλειστη πόλη, η οποία να μην είναι σύμφωνη με τα συγκεκριμένα ψηφίσματα.Τονίζεται ακόμα ότι καμιά προσπάθεια εποικισμού των Βαρωσίων δεν είναι αποδεκτή.
Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι η ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν -πόσο μάλλον σε Ε/κ -να τα υπονομεύουν προσφέροντας ακούσια ή εκούσια ερείσματα στην Τουρκία η οποία και σήμερα με την έκδοση NAVTEX και ANTINAVTEX αρνείται την ύπαρξη ενός νόμιμου κράτους μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

*Ο Δρ. Βασίλης Μαύρου είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου.