Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βουλή Ελλάδα

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, στη Βουλή των Ελλήνων, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αργότερα μέσα στην ημέρα.

O Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κομβικό νομοσχέδιο, που δημιουργεί μια «ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Από τη μια πλευρά προσφέρει στους νέους μας περισσότερες ελευθερίες επιλογής να μπορέσουν να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε σχολές που θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα τις δημόσιες, ενώ από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο ίδιος.

Υποστηρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης των δημοσίων Πανεπιστημίων, αλλά και την ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού, των υποδομών και των λειτουργικών τους πόρων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για αλλαγές που έχουν την «αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας».

«Στην πολιτική μου αντίληψη, η εκπαίδευση αποτελεί εκείνο το πεδίο πολιτικής όπου η κοινωνική πολιτική συναντά την οικονομική προοπτική. Τη γέφυρα δηλαδή που ενώνει το δικαίωμα της νέας και του νέου να προκόψει, με την προτεραιότητα της χώρας συνολικά να αναπτυχθεί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Αναλύοντας τις λεπτομερείς προβλέψεις του νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αντιτίθεται σε ένα νομοσχέδιο που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνδέσει τα Πανεπιστήμια με την αγορά, θα αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό το brain drain και θα ανακουφίσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για «υποκρισία» αναφορικά με τη στάση του, λέγοντας ότι ο Πρόεδρός του σπούδασε σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, όπως αυτά που καταγγέλλει, ενώ απέδωσε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη παλινωδίες και αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για «προκλητικότητα» και «βιασύνη» να ιδιωτικοποιήσει τα Πανεπιστήμια, παραβιάζοντας, όπως υποστήριξε, το Σύνταγμα.

«Για τον λόγο αυτό, εβδομάδες τώρα σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στον δρόμο. Για  τα αυτονόητα και τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση «αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια ως σούπερ μάρκετ και τους φοιτητές ως πελάτες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για «εξυπηρετήσεις συμφερόντων» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης».

«Το σημερινό νομοσχέδιο συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές. Ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της»

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχολιάστηκαν και οι χθεσινές αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, ο οποίος, μιλώντας για το σκανδιναβικό μοντέλο, υποστήριξε ότι οι φοιτήτριες που δεν έχουν χρήματα αναγκάζονται να αναζητούν “sugar daddies”.

Οι δηλώσεις του κ. Κουτσούμπα καταγγέλθηκαν από πολλές πλευρές του Κοινοβουλίου ως «σεξιστικές», ωστόσο ο κ. Κουτσούμπας επανήλθε σήμερα με νέα τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι αναφερόταν σε δίκτυα εκμετάλλευσης φοιτητριών και φοιτητών για την πληρωμή διδάκτρων. «Αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της. Δεν ενοχλείστε που όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, αλλά ενοχλήστε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.