Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βασιλικό LNG τερματικό

Δεν αποκλείεται και τερματισμός του έργου κατασκευής του τερματικού στο Βασιλικό με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, αν οι προσπάθειες δεν καταλήξουν σε κάτι που να ικανοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, σχετικά με προσπάθειες διακανονισμού όσον αφορά το τερματικό στο Βασιλικό, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα διακανονισμού».

«Το τερματικό του Βασιλικού θα πρέπει να ολοκληρωθεί», δήλωσε. Ανέφερε ότι, η μείωση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής περνά μέσα από το τερματικό αυτό, και ο λόγος είναι διότι είναι η πρώτη υποδομή που θα εισαγάγει φυσικό αέριο στην Κύπρο.

Πέραν από την τιμή του φυσικού αερίου, που τυγχάνει τώρα να είναι αρκετά χαμηλή, όπως είπε, υπάρχει και το θέμα της μείωσης των ρύπων. Σημείωσε ότι υπάρχει ένα κόστος εκεί το οποίο μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. «Οπόταν, καταλαβαίνετε ότι γίνονται προσπάθειες προς τις κατευθύνσεις της ίδιας της κοινοπραξίας, όπως επίσης και πολιτικές προσπάθειες», είπε, σημειώνοντας ότι η κοινοπραξία είναι κινεζική και είναι κρατική η εταιρεία η οποία έχει τη διαχείριση αυτού του έργου.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και ότι δεν έχουν καταλήξει κάπου, δηλώνοντας ότι, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει και σε «Σχέδιο Β», σημειώνοντας πως σε περίπτωση που αυτές οι προσπάθειες δεν καταλήξουν σε κάτι που να ικανοποιεί την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), και, κατ’ επέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία, «αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να πάρουμε κάποιες τολμηρές αποφάσεις». Δεν αποκλείεται και τερματισμός του συγκεκριμένου έργου με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, κατέληξε.