Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Στέλνει το Bilim 2 για επιστημονικές έρευνες σε περιοχές δικαιοδοσίας της Κ.Δ, η Τουρκία, δείχνοντας τις προθέσεις της, μια μόλις βδομάδα πριν τη νέα κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ στην Κύπρο. Με anti-ΝΑVTEX απάντησε το ΚΣΕΔ, την ώρα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναγνωρίζει ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες η πλευρά μας είναι έτοιμη ακόμη και αύριο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εργαλείο αμφισβήτησης στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν το ερευνητικό πλοίο Bilim 2, το οποίο στέλνει εκ νέου σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου, που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Κ.Δ.

Η ισχύς της τουρκικής navtex για επιστημονικές έρευνες του Bilim 2 είναι από τις  5-15 Μαρτίου.

Η αντίδραση της Λευκωσίας άμεση, με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης να εκδίδει anti-NAVTEX.

Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

«Ενημερωθείτε όλοι, ότι μέρος των γραμμών που αναφέρονται σε τουρκική NAVTEX για επιστημονικές έρευνες από το πλοίο Bilim-2 επικαλύπτουν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κ.Δ. Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας».

Η τουρκική ενέργεια, λαμβάνει χώρα μόλις μία βδομάδα πριν την νέα κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ των ΗΕ στην Κύπρο και είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας να θάψει κάθε προοπτική επανέναρξης διαλόγου.

Νίκος Χριστοδουλίδης  - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Δεν βοηθούν, είναι μια συνήθης τακτική που γίνεται από την Τουρκία. Ούτε την υποβαθμίζω, ούτε την υποτιμώ και είναι γι’ αυτό το λόγο που αντιδράσαμε αμέσως».

Ο ΠτΔ δεν επεκτάθηκε για το ζήτημα, συνειδητά, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους ενόψει των νέων επαφών που θα έχει η Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο νησί. Μάλιστα στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, επανέλαβε την ετοιμότητα της πλευράς μας για επιστροφή ανά πάσα στιγμή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Νίκος Χριστοδουλίδης  - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους, τις επιδιώξεις και το ζητούμενο. […] Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και ασφαλώς δεν μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός σταθερού και ασφαλούς αύριο για μας και τα παιδιά μας».

Στο Προεδρικό αναμένουν την προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για να ακούσουν πρώτα τα όσα θα τους μεταφέρει από τις επαφές της στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και την στρατηγική που η ίδια θα ακολουθήσει προκειμένου να φέρει τις δύο πλευρές κοντά.

Η Λευκωσία έχει μάλιστα επεξεργαστεί διάφορες ιδέες που αναλόγως των δεδομένων που θα διαμορφωθούν, ενδέχεται να βάλει στο τραπέζι για να ενισχύσει την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου, την ώρα που πυκνώνουν οι πληροφορίες περί συγκεκριμένων κινήτρων που η Άγκυρα αξιώνει. 

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη συνάντηση για να δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων […] Υπάρχουν ιδέες, έχει γίνει μια πολύ συγκεκριμένη επεξεργασία, δεν είναι φρόνιμο αυτά να λεχθούν δημόσια, έχει γίνει αυτός ο σχεδιασμός».

Για δυναμική που δημιουργείται μετά τον διορισμό από τον Αντόνιο Γκουτέρες της προσωπικής του απεσταλμένης για το κυπριακό και για ευκαιρία λύσης, έκανε λόγο ο ευρωπαίος αξιωματούχος Μάριο Νάβα σε συνέντευξή του στον Πολίτη.

Μάριο Νάβα – ΓΔ Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ΕΕ

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία, που για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχουμε δει από το Κραν Μοντανά».

Το κυπριακό συζήτησαν στην Αττάλεια, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.