Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πολεμος στη Γαζα

«Η ανθρωπιστική κρίση είναι η υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητά μας.» Τη δήλωση του αμερικανού Προέδρου για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη να γίνουν περισσότερα ώστε να φθάσει στον εξαθλιωμένο παλαιστινιακό πληθυσμό του θύλακα περισσότερη βοήθεια, ακολούθησε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, έβαζε στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Ουάσινγκτον την Κύπρο και το πολυσυζητημένο σχέδιο Αμάλθεια.

«Άλλη μια πιθανή επιλογή είναι η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης από την Κύπρο, που απέχει περίπου 210 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας, μας είπε αμερικανός αξιωματούχος. Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, επισκέφθηκαν την Κύπρο την περασμένη βδομάδα για να εξετάσουν μια πιθανή θαλάσσια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, μας ανέφερε.», σύμφωνα με το Reuters.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για ένα θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, επιβεβαίωσε δημόσια λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να ανοίξουμε ένα ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο ώστε να παραδώσουμε ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας διά θαλάσσης. Ελπίζουμε μεγάλες ποσότητες διά θαλάσσης», επισήμανε ο Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρέθηκαν στην Κύπρο τα προηγούμενα 24ωρα, είχαν επαφές με κλιμάκια από το Ισραήλ και την Κ.Δ, ενώ η επικοινωνία μεταξύ τους συνεχίζεται και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν εξελίξεις που θα ανοίγουν στην ουσία τον δρόμο για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Στο ρεπορτάζ του Reuters γίνεται αναφορά στα επί μέρους ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να γίνει εφικτή η παράδοση διά θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας, που άπτονται θεμάτων ασφαλείας των πλοίων που θα επιστρατευθούν αλλά και το ακριβές σημείο εκφόρτωσης των προμηθειών.

«Ο αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά  ή εμπορικά πλοία αλλά είναι περίπλοκο το ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια του σημείου προσέγγισης στις ακτές. Δεν λήφθηκε καμία απόφαση για στρατιωτική ανάμειξη σε μια τέτοια επιχείρηση, μας ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί ήταν πολύ δεκτικοί στην επιλογή θαλάσσιας μεταφορά, διότι θα αποφεύγονταν καθυστερήσεις από τους διαδηλωτές που μπλοκάρουν τις χερσαίες διελεύσεις των κομβόι με τη βοήθεια.», αναφέρει το  Reuters.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον και όχι μόνο, για το Αμάλθεια.

«Είναι γνωστό ότι η Κ.Δ βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε σχέση με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω Κύπρου. Η χρησιμότητας μιας τέτοιας εξέλιξης και του σχεδιασμού αναγνωρίζεται, αξιολογούνται εντούτοις διαρκώς τα δεδομένα επί του εδάφους.», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η αμερικανική κυβέρνηση επείγεται για λύσεις, καθώς αντιμετωπίζει τεράστια κριτική για την στάση της στον πόλεμο, κυρίως μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Λωρίδα της Γάζας με την επίθεση Ισραηλινών σε σημείο όπου Παλαιστίνιοι ανέμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η προοπτική συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός για περίπου 6 βδομάδες, θεωρείται ιδανική προκειμένου να αποσταλεί με μεγαλύτερη ασφάλεια ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα και γι αυτό στο τραπέζι τίθενται όλες οι επιλογές. Ήδη η Ουάσινγκτον ετοιμάζει επιχείρηση για αεροπορική ρίψη βοήθειας τις επόμενες ημέρες, ωστόσο πρόκειται για ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο όπως παραδέχεται ο Λευκός Οίκος.

«Είναι δύσκολο, εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις αεροπορικές ρίξεις σε τέτοιο πυκνοκατοικημένο περιβάλλον, όπως η Γάζα. πολύ πυκνοκατοικημένη, πολλοί άνθρωποι περιορισμένοι σε μικρές περιοχές.», σημείωσε ο κ. Kirby.

Ήδη Ιορδανία και Γαλλία έχουν προχωρήσει σε ρίψεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.