Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητφδ

Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κανονικοποίηση ούτε στατιστικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Κωσταντίνος Κόμπος, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό εφόδου σε σχολείο στο Ριζοκάρπασο από τις κατοχικές αρχές. 

Επεσήμανε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρκεί απλά να έχουν μια ρητορική και μια συζήτηση περί της αναγκαιότητας προστασίας των δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας πως "αναμένει κάποιος μια εντονότερη αντίδραση", μιλώντας στους εκπροσώπου των ΜΜΕ μετά το τέλος συνάντησής του με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας Urška Klakočar Zupančič.  

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επιθετική ρητορική του κατοχικού καθεστώτος σε συνέχεια του περιστατικού εφόδου σε σχολείο στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Κόμπος είπε ότι δυστυχώς το κατοχικό καθεστώς επέλεξε να στοχοποιήσει τους εγκλωβισμένους και δη τα παιδιά και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, εξ αφορμής της πρόσφατης παρουσίας της Υπουργού Παιδείας και των Κυπρίων Ευρωβουλευτών στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας πως από ό,τι φαίνεται η αλήθεια ενόχλησε. 

«Το μήνυμά μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κανονικοποίηση ούτε στατιστικοποίηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» 

«Αυτά πρέπει να καταγγέλλονται όταν συμβαίνουν και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδρά σε αυτά. Αν κάποιος θεωρεί ότι μέσω μιας τέτοιας μεθοδολογίας και πρακτικής θα μπορεί να αναδείξει την ύπαρξη κάποιας οντότητας, αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε. 

Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξήχθη στη Γενεύη, τόσο στην ομιλία του όσο και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

«Δεν είναι απλά ακόμη ένα περιστατικό, είναι ένδειξη μίας προσέγγισης η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κανονικότητα ή να γίνει αποδεκτή», σημείωσε σχετικά. 

Καθημερινή η παραβίαση δικαιωμάτων  

Τοποθετούμενος σε σχόλιο ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει μια ευρύτερη αντίληψη ότι με την πάροδο του χρόνου το ζήτημα αφορά μια «παγωμένη» σύγκρουση χωρίς πραγματικές εξελίξεις επί του εδάφους. 

«Η απάντησή μας σε αυτό είναι ότι υπάρχει καθημερινή παραβίαση δικαιωμάτων και ότι πρόκειται στην περίπτωση αυτή για ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, και η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρκεί απλά να έχουν μια ρητορική και μια συζήτηση περί της αναγκαιότητας προστασίας των δικαιωμάτων. Εκεί που υπάρχει μία σαφέστατη παραβίαση, ως μάλιστα μια πολιτική που έχει διαμορφωθεί, αναμένει κάποιος μια εντονότερη αντίδραση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να ζητούμε αυτή την αντίδραση», συμπλήρωσε επί του θέματος. 

Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε διεθνείς οργανισμούς 

Σε ερώτηση για συγκεκριμένα διαβήματα στα οποία έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κόμπος είπε ότι πρόκειται για θέματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση συνεπεία της τουρκικής εισβολής, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται με την ένταση που απαιτείται όλες οι απαραίτητες ενέργειες τόσο προς μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόσο στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και στις Βρυξέλλες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οπουδήποτε υπάρχει θεσμική ευθύνη από πλευράς του διεθνούς παράγοντα. 

«Δεν είναι απλά μια καταγραφή ενός περιστατικού. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια κατά του βασικότατου, θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση και αφορά παιδιά», τόνισε. 

Επίσκεψη Τατάρ στο Βερολίνο 

Σε ερώτηση για δημοσιεύματα που φέρουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να επισκέπτεται το Βερολίνο τον Μάρτιο για την προώθηση των θέσεων του ψευδοκράτους για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπάρχει πληροφόρηση ότι προγραμματίζονται διάφορες τέτοιου είδους επισκέψεις, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δούμε με ποιο τρόπο αυτές οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν, αν είναι στα πλαίσια επίσημης ή μη επίσκεψης και πώς παρουσιάζονται. 

Συμπλήρωσε πως η ΚΔ τονίζει σε καθημερινή βάση την ανυπαρξία νομιμότητας στην άλλη πλευρά και ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση οποιασδήποτε οντότητας η οποία να έχει την οποιαδήποτε σχέση με κρατική υπόσταση, αξιοποιώντας όλο το διαθέσιμο δίκτυο για την προώθηση αυτού του μηνύματος. 

Είπε επίσης πως γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες κάποιες φορές είναι προληπτικής φύσεως, κάποιες κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης ή εκ των υστέρων, ανάλογα με την περίπτωση, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι δεν υπάρχει παντού η ίδια δυνατότητα επηρεασμού. λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. 

Εμπιστοσύνη στην στάση Αιγύπτου απέναντι στην «επίθεση» φιλίας από Τουρκία 

Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για λεπτομέρειες από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα και για ενδεχόμενο κίνδυνο προσβολής των συμφωνιών οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ο κ. Κόμπος είπε ότι υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις και μηνύματα, αρχής γενομένης από την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, η οποία έγινε πριν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Κάιρο και σε μια περίοδο με πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα. 

Επεσήμανε ότι σε όλες τις συναντήσεις του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συζητήθηκε το πώς βλέπει η Αίγυπτος αυτή την «επίθεση» φιλίας της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει εμπιστοσύνη στη στάση της Αιγύπτου και στη στρατηγική σχέση που έχουν διαμορφώσει και οι δύο πλευρές με μεγάλες προσπάθειες.