Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημοτικο σχολειο ριζοκαρπασου

Στην άμεση καταγγελία της νέας επιχείρησης εκφοβισμού και λογοκρισίας από τις κατοχικές αρχές σε βάρος των εγκλωβισμών μαθητών του Ριζοκαρπάσου και των εκπαιδευτικών τους, τόσο στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στην Βιέννη,  όσο και  στις Βρυξέλλες, προχωρά η Λευκωσία.

Τον χειρισμό του θέματος, το οποίο κρίνεται ως πολύ σοβαρό, ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα εγείρει το ζήτημα στην απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Μαρία Ανχελα Ολγκίν άμα τη επιστροφή της νησί. 

«Οι ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν άμεσες από την αρχή, έχουμε ενημερωθεί, διερευνώνται όλα τα στοιχεία και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν»., ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.   

Οι νέες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, όργανα του οποίου εισέβαλαν χθες αιφνιδιάστηκα στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, με πρόφαση τον έλεγχο τάχα των βιβλίων και της σχολικής ύλη που διδάσκονται οι εγκλωβισμένοι μαθητές, επιβεβαιώνουν  κατά την Υπουργό τα εδώ και καιρό καταγγέλλει.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι από τον περασμένο Μάιο μας έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε στήριξη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, ούτε επισκέψεις επιθεωρητών επιτρέπονται, ούτε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο σχολείο τους, ούτε επιδιορθώσεις των κτιρίων τους ή άλλου είδους στήριξη.», σημείωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ανησυχία προκάλεσαν στη Λευκωσία και πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στο κατεχόμενο γήπεδο της Άχνας, προκειμένου όπως μεταδόθηκε να ελέγξουν  οδικές εργασίες εντός των  Βρετανικών Βάσεων από ομάδα Βρετανών τεχνικών.

«Διερευνώνται οι όποιες πληροφορίες κατά πόσο αυτές ευσταθούν», επισήμανε ο κ. Λετυμπιώτης.

Από πλευράς τους οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων διαβεβαιώνουν πως καμία ένταση δεν προκλήθηκε στην περιοχή από Τούρκους στρατιώτες, έστω και αν η παρουσία μελών των κατοχικών δυνάμεων έγινε αντιληπτή και από αρκετούς κατοίκους της κοινότητας της Άχνας.