Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γαζα

Την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση απειλείται να μεταμορφωθεί σε λιμό στη Λωρίδα της Γάζας, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα πως τρέφει την «ελπίδα» πως θα κηρυχθεί ανακωχή την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες νέα ανακωχή.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, συζητείται ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και η έλευση μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

«Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Τύπο χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη. «Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μου (σ.σ. Τζέικ Σάλιβαν) μού λέει πως είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη», εξήγησε.

«Η τάση είναι θετική», δήλωσε εξάλλου υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ισραηλινός αξιωματούχος στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ.

Ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο εμίρης του Κατάρ, χώρας που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης —και φιλοξενεί την ηγεσία της Χαμάς στο έδαφός της— ξεκινά σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε προχθές Κυριακή ότι ο στρατός του θα αρχίσει πολύ σύντομα χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, που θα επιτρέψει κατ’ αυτόν την «ολοκληρωτική νίκη» μέσα σε «μερικές εβδομάδες». Ακόμη κι αν κηρυχθεί ανακωχή, η επίθεση δεν θα «αργήσει», διεμήνυσε.

Ο στρατός του Ισραήλ παρουσίασε στην κυβέρνηση πολέμου του κ. Νετανιάχου σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν χθες οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πού εννοεί να μεταφέρει τους εκτοπισμένους.

Al Jazeera: Το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 400 κρατούμενους με αντάλλαγμα 40 Ισραηλινούς ομήρους

Πηγές αποκάλυψαν στο Al Jazeera τους όρους του αρχικού πλαισίου για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων που το Ισραήλ συμφώνησε πρόσφατα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ισραήλ αποδέχτηκε το αίτημα της Χαμάς να αυξήσει την είσοδο βοήθειας και προσωρινών κατοικιών στη Λωρίδα και να φέρει βαρύ μηχανήματα και εξοπλισμό. Το Ισραήλ πρότεινε επίσης να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις του έξω από πολυσύχναστες περιοχές και να σταματήσει τις εναέριες αναγνωρίσεις για 8 ώρες την ημέρα .

Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από αυτούς με υψηλές ποινές.

Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ κατά ισραηλινής βάσης - Με νέους βομβαρδισμούς απαντά το Τελ Αβίβ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου καθώς σήμερα Τρίτη (27/2) η Χεζμπολάχ  εξαπέλυσε μπαράζ από ρουκέτες  κατά  ισραηλινής αεροπορικής βάσης επιτήρησης. 

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ επλήγη η βάση Μερόν, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του Τελ Αβίβ που απάντησε με βομβαρδισμούς.

Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να απαντήσει μετά την απόφαση των ισραηλινών να πλήξουν την Κοιλάδα Μπεκάα τη Δευτέρα (23/2), στον ανατολικό Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο μελών της.

Δημοτικές εκλογές στο Ισραήλ εν μέσω πολέμου

Οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν για τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκαν δύο φορές εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν μέσω πολέμου περίπου 7,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στο Ισραήλ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σε ένα μέρος του προσαρτημένου Γκολάν.

Σχεδόν 150.000 Ισραηλινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε πόλεις και κιμπούτς που βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στο βόρειο τμήμα της χώρας στα σύνορα με τον Λίβανο, θέατρο τακτικών ανταλλαγών πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Δύο υποψήφιοι από τις περιοχές που έχουν εκκενωθεί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.160 άνθρωποι στο νότιο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Σε αντίποινα το Ισραήλ δεσμεύθηκε να εξοντώσει τη Χαμάς και έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 29.782 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τομέα της πόλης που κατέλαβε το 1967 το Ισραήλ, δεν μπορούν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, αλλά έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των κατοίκων της Ιερουσαλήμ, αλλά συνήθως δεν ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Άραβας υποψήφιος στο Τελ Αβίβ

Για πρώτη φορά από το 1967 ένας υποψήφιος από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ, ο Ουάλιντ Αμπού Τάγεχ, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Ιερουσαλήμ, αλλά τελικά δεν υπέβαλε την υποψηφιότητά του.

Στο Τελ Αβίβ ο δημοτικός σύμβουλος Αμίρ Μπαντράν είναι ο πρώτος Ισραηλινός Άραβας που διεκδικεί τη δημαρχία της πόλης. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ο δικηγόρος αυτός οργάνωσε ολονυκτίες στους δρόμους της μικτής συνοικίας Τζάφα, όπου ζουν άραβες και εβραίοι, ζητώντας από τους κατοίκους να πουν «όχι στη βία, όχι στον ρατσισμό».

Όμως οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μικρές. Αντίπαλοί του είναι ο απερχόμενος Δήμαρχος του Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι και η πρώην Υπουργός Οικονομίας Όρνα Μπαρμπιβάι.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, περιλαμβανομένων όσων έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, άρχισαν να ψηφίζουν την προηγούμενη εβδομάδα, με τον στρατό να διαβεβαιώνει ότι έχουν στηθεί 925 κάλπες.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών είχε προγραμματιστεί για τις 12 Μαρτίου, αλλά επισπεύστηκε για τις 10 λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα για τους μουσουλμάνους που ξεκινά το βράδυ της 10ης Μαρτίου ή στις 11 Μαρτίου.

Το ποσοστό αποχής στις δημοτικές εκλογές του 2018, τις πιο πρόσφατες, ήταν λίγο πάνω από 40%.

Ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ανακοίνωσε η Ιορδανία

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας προχώρησαν σε «τέσσερις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα» κατά διαταγή του βασιλιά Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Η επιχείρηση είχε σκοπό να «διανεμηθεί βοήθεια απευθείας στον πληθυσμό και να ριφθεί κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, από τον βορρά ως τον νότο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επρόκειτο σύμφωνα με το κείμενο μεταξύ άλλων για έτοιμα γεύματα «υψηλής διατροφικής αξίας», προκειμένου να «ανακουφιστούν τα δεινά του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας».

Στις ρίψεις προχώρησαν «τέσσερα αεροσκάφη C-130», το ένα από τα οποία «ανήκει στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις».

Το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή αεροσκάφους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πως έγιναν ρίψεις «2,2 τόνων» βοήθειας, ιδίως «πακέτων με τρόφιμα και κιτ υγιεινής» από γαλλικό μεταγωγικό, μέσα σε «ειδικά εμπορευματοκιβώτια εφοδιασμένα με αλεξίπτωτα».

Ιορδανία και Γαλλία διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα την πρώτη τέτοια κοινή επιχείρηση.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δεκαέξι επιχειρήσεις ρίψεις ανθρωπιστικών και ιατρικών εφοδίων αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που προορίζονταν ιδίως για το ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησαν χθες Δευτέρα το Ισραήλ πως συνεχίζει να περιορίζει την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να αποτρέψει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Νοέμβριο, η Κυβέρνηση του ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ιορδανία έγιναν σε συντονισμό με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της βοήθειας;

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι η επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,4 εκατ. Γαζαίοι, που εκτοπίστηκαν —πολλοί πάνω από μια φορά— εξαιτίας του πολέμου.

Η πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, είναι στην πράξη η μοναδική πύλη εισόδου για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες βομβαρδισμών και μαχών.

Η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.782 ανθρώπους στον θύλακο, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του νότιου Ισραήλ, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Άλλοι περίπου 250 απήχθησαν, από τους οποίους παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας όμηροι 130 και πλέον εξ αυτών — ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού είπε πρόσφατα πως τουλάχιστον 31 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συνεχίζει να πιέζεται από την κοινή γνώμη και ειδικά από τις οικογένειες των ομήρων να κλείσει συμφωνία για να επιστρέψουν και οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ, έχουν πλέον ξαναρχίσει.

Οι ισραηλινοί ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, που κανονικά θα διεξάγονταν στα τέλη Οκτωβρίου, όμως αναβλήθηκαν δυο φορές εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Πεθαίνουμε από την πείνα»

Ξένες κυβερνήσεις και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον της επίθεσης στη Ράφα, τονίζοντας πως θα είχε πελώριο αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων και θα επιδείνωνε περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή.

Γαζαίοι εκμυστηρεύτηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τις τελευταίες ημέρες τρώνε φύλλα φυτών, ζωοτροφές, αναγκάζονται να σκοτώσουν ζώα για να τραφούν. Οι λιγοστές οχηματοπομπές που φθάνουν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου λεηλατούνται.

«Πεθαίνουμε από την πείνα», είπε ο Αμπντάλα αλ Άκρα, 40 χρονών, που έχει καταφύγει στην πόλη της Γάζας. Πρόσθεσε πως ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ προχθές Κυριακή εναντίον «πεινασμένων που προσπαθούσαν να πάρουν αλεύρι» από φορτηγό με βοήθεια.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησαν χθες Δευτέρα το Ισραήλ πως συνεχίζει να περιορίζει την έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να αποτρέψει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν εξάλλου ότι προχώρησαν σε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής επέδωσε χθες την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, την ώρα που οι Αμερικανοί και άλλοι ζητούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία ενόψει της «επόμενης ημέρας» του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Από το 2007, η παλαιστινιακή ηγεσία είναι διχασμένη, με την Παλαιστινιακή Αρχή να ασκεί τις περιορισμένες εξουσίες της στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, και τη Χαμάς να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουάσινγκτον χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις της Παλαιστινιακής Αρχής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που άρχισε στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, σε μια πρώτη αντίδραση στην παραίτηση του Πρωθυπουργού.

"Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Παλαιστινιακή Αρχή για τη μεταρρύθμισή της και τον εκσυγχρονισμό της", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Υπογράμμισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ενθαρρύνει την Παλαιστινιακή Αρχή "να λάβει αυτά τα μέτρα" κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

"Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι θετικά. Πιστεύουμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό βήμα ώστε η  Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη να τελούν υπό την Παλαιστινιακής Αρχή", πρόσθεσε.

Αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως την παραίτηση της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Μοχάμεντ Στάγεχ, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Πρόεδρος Αμπάς έκανε τη Δευτέρα δεκτή την παραίτηση της Κυβέρνησης, την ώρα που εντείνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας ενόψει της "επόμενης μέρας" μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Μετά τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις τον Ιούνιο του 2007, η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς εξακολουθεί να ασκεί περιορισμένη εξουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Εν είδει αντιποίνων, το Ισραήλ ορκίστηκε να "εξοντώσει" τη Χαμάς και εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία μετρά ήδη 29.692 νεκρούς στη Γάζα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, μετά την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.