Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρος

Αυτό που ζούμε δεν είναι η κανονικότητα και όσο περνά ο καιρός τα πράγματα χειροτερεύουν με δημιουργία νέων τετελεσμένων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για το Κυπριακό, κληθείς να απαντήσει την Παρασκευή, σε ερωτήσεις τελειόφοιτων μαθητών, κατά τη διάρκεια debate νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι νέοι ρωτούν», της Τράπεζας Κύπρου, που διεξήχθη στα κεντρικά Γραφεία της τράπεζας.

Στο debate έλαβαν μέρος τελειόφοιτοι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων από όλη την Κύπρο. Οι μαθητές ρώτησαν τον Πρόεδρο συνολικά 20 ερωτήσεις γύρω από το Κυπριακό, την αγορά εργασίας, την Παιδεία, θέματα οικονομίας.

Μιλώντας στους νέους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση, επειδή πιστεύει στη συμμετοχική δημοκρατία, θα εισαγάγει δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες. «Η μία είναι μη δεσμευτικά δημοψηφίσματα όπου εμείς θα θέτουμε το ερώτημα προς την κυπριακή κοινωνία γενικότερα για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, για παράδειγμα, η πρόταση που θα υποβάλουμε στη νομοθετική εξουσία για να μειωθεί το όριο ηλικίας για συμμετοχή στις εκλογές», είπε. Η δεύτερη πλατφόρμα, με το όνομα «Έκφραση», αφορά τους νέους, πρόσθεσε, όπου η Κυβέρνηση θα απαντά σε ερωτήματα και εισηγήσεις των νέων προς την εκτελεστική εξουσία.

Ερωτηθείς ποια η παρακαταθήκη που κληρονομεί ένας νέος σε σχέση με το Κυπριακό και σε τι μπορεί να ελπίζει για τη λύση του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι η κανονικότητα. «Τούτο που βλέπουμε σήμερα κάθε μέρα γίνεται χειρότερο. Δημιουργούνται νέα τετελεσμένα, είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η επανένωση της Κύπρου», ανέφερε.

Μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές μας

Πρόσθεσε ότι με τη διαίρεση του νησιού μας δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, ενώ μια επανενωμένη Κύπρος θα αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτές τις δυνατότητες.

«Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις. Βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας. Άρα, δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο. Και εσείς οι νέοι έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Ερωτηθείς αν το θέμα της Ενέργειας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, δεν θα προχωρήσει στη λύση επειδή θα αναγνωρίσει το παράνομο της κατοχής ή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία θα σκεφτεί να προχωρήσει στη λύση μόνο αν αντιληφθεί ότι τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τη λύση είναι πιο σημαντικά από τα οφέλη που έχει με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων».

Το φυσικό αέριο κινητήριος δύναμη για μια "λογικά σκεπτόμενη Τουρκία"

Επομένως, πρόσθεσε, το φυσικό αέριο και άλλοι παράγοντες, όπως η ΕΕ, είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει μια "λογικά σκεπτόμενη Τουρκία" να αντιληφθεί τα οφέλη μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τη θέση της Κύπρου σε αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «προτιμώ να έχω έναν γείτονα, που είναι κράτος-μέλος μιας οικογένειας που είμαι κι εγώ και που σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για το σχόλιο του Υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «ήδη η μισή Κύπρος είναι τουρκική» και σε σχέση με τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας από την Ελλάδα για την ηγεσία του ΙΜΟ, ο Πρόεδρος είπε ότι σίγουρα η μισή Κύπρος δεν είναι τουρκική, είναι υπό τουρκική κατοχή. «Δεν θεωρώ ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης πιστεύει ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι αν θεωρούσαμε ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική δεν θα προσπαθούσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ή θα το λύναμε στη βάση που θέλει η Τουρκία, των δύο κρατών.

Όσον αφορά τη διαφωνία με την Ελλάδα για τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας στη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ, είπε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα. Ήταν μία διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Λευκωσίας και Αθηνών, «που είναι απόλυτα σεβαστό», όπως είπε.