Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Την αποκωδικοποίηση των όσων ανέφερε η Μαρία Άνχελα Ολγκίν στην πρώτη γραπτή δήλωση της, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων επαφών που είχε σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, επιχειρούν στην Λευκωσία.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1, ότι σε γενικές γραμμές η προσέγγισή της, ήταν η αναμενόμενη, ωστόσο προβληματίζει η αναφορά της στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Εμείς πράξαμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να προκύψει θετικό αποτέλεσμα και να επιτύχουμε την επάνοδο στις διαπραγματεύσεις. Δεν θεωρούμε λοιπόν, ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης, όταν η άλλη πλευρά είναι εντελώς εκτός πλαισίου.», ανέφερε Κυβερνητική πηγή.

Με την επιστροφή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν στην Κύπρο περί τις 12 Μαρτίου, αφού επισκεφθεί και το Λονδίνο, θα διαφανεί η προσέγγισή της στο ζήτημα αλλά και εάν η Άγκυρα με οποιονδήποτε τρόπο άφησε ανοιχτό στο τετ α τετ της Κολομβιανής διπλωμάτη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, το ενδεχόμενο θετικών βημάτων στη διαδικασία, υπέδειξαν οι ίδιες πηγές. Οι οποίες, πάντως, σημειώνουν με ικανοποίηση την επιμονή και προσήλωσή της στην αναζήτηση διεξόδου στο παρατεταμένο αδιέξοδο, αλλά και την βούλησή της να διευρύνει τον κύκλο των επαφών της με την κοινωνία των πολιτών, αποκτώντας μια πιο σφαιρική άποψη.

«Η δεύτερη επίσκεψή της στην Κύπρο θα διαρκέσει ίσως 20 ημέρες. Θα συναντηθεί και με οργανωμένα σύνολα, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Αυτή την φορά, αναμένεται, ότι θα βάλει στο τραπέζι και τις δικές της θέσεις για το πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.», ανέφερε Κυβερνητική πηγή.

Διαδικτυακός «καυγάς»

Η χθεσινή ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ του Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με τα όσα απάντησε στον Τούρκο Αντιπρόσωπο στην Κοινοβουλευτικη Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, στάθηκαν η αφορμή για ένα έντονο διάλογο μεταξύ του τέως Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού και του πρώην διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οζντίλ Ναμί, με φόντο το Κυπριακό.

«Το να ταυτίζεις αυτό που κάνει τώρα το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους με αυτό που συνέβη στην Κύπρο το 74, μετά από 10 χρόνια επιθέσεων στον λαό, στα χωριά, στα δικαιώματά μας, για να μην αναφέρουμε το πραξικόπημα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, δεν είναι σωστό αγαπητέ Αβέρωφ. Θυμηθείτε ποιος έκανε τι το 2004 και το Crans Montana!», ανέφερε ο  Οζντίλ Ναμί.

«Αγαπητέ Οζντίλ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004, στο οποίο και εγώ προσωπικά ψήφισα ναι, και το ατυχές τελικό αποτέλεσμα στο Crans Montana, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και από τότε κατέχει το 40% του εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας. Πλέον, όλα θα κριθούν εν δυνάμει από τη νέα προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ας δούμε πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί σε μια ενωμένη χώρα, στο συμφωνημένο πλαίσιο μιας ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, χωρίς τις παρεμβάσεις των «μητέρων πατρίδων», επισήμανε ο κ. Νεοφύτου.

Να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για λύση και θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό το σκοπό, πρόσθεσε τέλος ο Αβέρωφ Νεοφύτου.