Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ζωτικής σημασίας θεωρεί η Μαρία Άνχελα Ολγκίν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών, στην προσπάθεια της για αναζήτηση κοινού εδάφους, προς επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό. Στην πρώτη επίσημη δημόσια τοποθέτησή της για την αποστολή της. Ποια η απάντηση του Λονδίνου στα διαβήματα της Λευκωσίας για τις δηλώσεις του υπάτου αρμοστή του στο νησί.

Την πρόθεση της να επενδύσει στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο πλευρών, στη προσπάθεια της βάλει ξανά στις ράγες το κυπριακό κοινοποίησε με γραπτή της δήλωση, την πρώτη από τη ανάληψη των καθηκόντων της, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στην προσπάθεια της όπως ανέφερε για αναζήτηση του απαραίτητου  κοινού εδάφους.

Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ – Προσωπική απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ

«Η αρχική αυτή φάση για αναζήτηση κοινού εδάφους απαιτεί μια πρακτική προσεκτικής ακρόασης που επιτρέπει τη δημιουργία νέων ζητημάτων στη συνομιλία με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Όπως είναι φυσικό, όπως σε κάθε σύγκρουση, τα χαρτιά μπαίνουν στο τραπέζι. Το επίπεδο της απογοήτευσης που νιώθουν πολλοί και που συσσωρεύτηκε μετά από πολλές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είναι απολύτως κατανοητό, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, η οποία λείπει σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος».

Είναι προφανές ότι η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο επαφών της στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα – Άγκυρα, κατέληξε σε δύο βασικές διαπιστώσεις, σε σχέση με τα επόμενα της βήματα. Πρώτον ότι το ελάχιστο κοινό έδαφος δεν μπορεί να εντοπιστεί ή να περιοριστεί στις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών, και δεύτερο πως θα πρέπει επενδύσει περισσότερο στις κοινωνία των πολιτών, τίς πολιτικές δυνάμεις, και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αναφορά που μάλλον παραπέμπει στη Τουρκία.

Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ – Προσωπική απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ

«Οι διαφορετικές οπτικές γωνίες έχουν εμπλουτίσει την κατανόησή μου για την πολυπλοκότητα της κατάστασης και υπάρχουν πολλές κρίσιμης σημασίας  φωνές που θέλω να συνεχίσω να ακούω.
Το επόμενο ταξίδι μου θα ξεκινήσει στο Λονδίνο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου για να ολοκληρώσω τον κύκλο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη συνέχεια θα επιστρέψω στην Κύπρο όπου ελπίζω να συναντηθώ με ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους κοινωνικών τομέων, εμπορικών επιμελητηρίων και οικονομικών τομέων, εκτός από την εκ νέου συνομιλία με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες».

Αφού σημειώνει πως θα εξαιρετικά υποβοηθητικό να αποφευχθούν οι εικασίες, σε σχέση με την αποστολή της την οποία όπως σημειώνει συνεχίζει με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό,  η Κολομβιανή Διπλωμάτης ευχαριστεί εκ των προτέρων τα μέσα ενημέρωσης για την κατανόηση και την υπομονή τους, με την δέσμευση ότι θα μοιραστεί μαζί τους «ό,τι είναι συνετό και δυνατό».

Ευελιξία και από τις δύο πλευρές επιμένει να ζητά το Λονδίνο

Ευελιξίας από όλες τις πλευρές στην Κύπρο εξακολουθεί να ζητά το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσαν στη Λευκωσία οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπάτου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ.

Foreign Office

«Εναπόκειται εν τέλει στους Κύπριους ηγέτες να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε λύσης ή ενδιάμεσων βημάτων. Συνδιαλεγόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη για να υποστηρίξουμε την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία και ενθαρρύνουμε την ευελιξία που απαιτείται για να επιστρέψουμε στις συνομιλίες».

Ο εκπρόσωπος του Foreign Office ρωτήθηκε κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση υιοθετεί τις θέσεις του Ιρφάν Σιντίκ περί παραχώρησης κινήτρων στην τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.
 Σε μία άλλη εξέλιξη ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δημοσιοποίησε στα ΜΚΔ την απάντηση που έδωσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο με τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας, Αλίμ Αγρίμ, ο οποίος εμφανίστηκε ως υπερασπιστής των Παλαιστινιων καταγγέλλοντας την εισβολή του Ισραήλ στη Γαζα.

«…μάλλον, ξέχασε ότι η χώρα του εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και έχει υπό την κατοχή της το 40% του εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας».

 Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του κ. Νεοφύτου ο έντονος διάλογος συνεχίστηκε και μετά τη συνεδρία με τον ίδιο να αναφέρει στο τούρκο συνάδελφο του πως ελπίζει η Τουρκία να μην τορπιλίσει τη νέα πρωτοβουλία των ΗΕ.