Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρηνικα ρωσια

Οι ΗΠΑ διαθέτουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας που σχετίζονται με τις προσπάθειές της να αναπτύξει ένα πυρηνικό αντιδορυφορικό σύστημα στο διάστημα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στο Κογκρέσο και σε βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ και ορισμένοι νομοθέτες λένε ότι είναι αρκετά σοβαρές ώστε θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν και να δημοσιοποιηθούν. Ενώ οι πληροφορίες είναι ανησυχητικές, πολλά ανώτερα μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν τόνισαν ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις ΗΠΑ ή τα συμφέροντά τους.

Το σύστημα παραμένει υπό ανάπτυξη και δεν βρίσκεται ακόμη σε τροχιά, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία, είπε ένας από τους αξιωματούχους, η απειλή ωστόσο όπως δήλωσε στο CNN δεν περιλαμβάνει όπλο που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ανθρώπους.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι πληροφορίες αναφέρονταν σε πυρηνική, αντιδορυφορική ικανότητα ή ικανότητα πυρηνικού οπλισμού. Ενώ τα μέλη του Κογκρέσου υποβάθμισαν την αμεσότητα της απειλής, ένα αντιδορυφορικό όπλο τοποθετημένο σε τροχιά γύρω από τη Γη θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για τους δορυφόρους διοίκησης και ελέγχου πυρηνικών των ΗΠΑ, δήλωσε ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του προγράμματος Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Οι ΗΠΑ βασίζονται σε τέτοιους δορυφόρους –τους οποίους αποκάλεσε «βασικούς»– για να εξασφαλίσουν σταθερό, απρόσκοπτο έλεγχο του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Άλλες χώρες έχουν δοκιμάσει αντιδορυφορικά όπλα στο παρελθόν, αλλά κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κλιμάκωση, είπε ο Kρίστενσεν και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αντιδράσουν «πολύ δυναμικά» σε μια επίθεση στους δορυφόρους διοιήκησης και ελέγχου των πυρηνικών τους. «Αν είναι τροχιακό, είναι ένα νέο επίπεδο απειλής [για το σύστημα], είτε είναι πυρηνικό είτε όχι», είπε ο Κρίστενσεν,ο οποίος πρόσθεσε ότι ακόμη και τα συμβατικά όπλα σε ένα τροχιακό αντιδορυφορικό σύστημα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ.

Το ABC News ανέφερε αρχικά ότι οι πληροφορίες αφορούσαν μια ρωσική πυρηνική ικανότητα με βάση το διάστημα. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο, προκάλεσε σάλο στο Καπιτώλιο όταν εξέδωσε μια κρυφή δήλωση ανακοινώνοντας ότι η επιτροπή είχε «πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Σε επιστολή προς τους νομοθέτες, αφού τους κάλεσε να δουν τις πληροφορίες στους απόρρητους χώρους της επιτροπής, είπε ότι σχετίζεται με μια «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Κογκρέσου». Αμέσως, οι νομοθέτες άρχισαν να κατεβαίνουν στο υπόγειο της Βουλής για να μάθουν ποια ήταν η πληροφορία

Κάποιοι έφυγαν εξαιρετικά ανήσυχοι. Ένα μέλος των Δημοκρατικών με βαθιά εμπειρία στην εθνική ασφάλεια είπε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν λάβει τέτοιου είδους επείγουσες κλήσεις για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κογκρέσο και ότι οι πληροφορίες που είδαν όταν έφτασαν δεν ήταν αρκετά επείγουσες για να δικαιολογήσουν τον συναγερμό του Τέρνερ.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, ο βουλευτής Μάικ Τζόνσον, προσπάθησε να περιορίσει την κρίση, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει λόγος συναγερμού» και δείχνοντας ότι γνώριζε για τις πληροφορίες τουλάχιστον από τον Ιανουάριο. «Θέλουμε απλώς να διαβεβαιώσουμε ότι όλοι έχουν σταθερά χέρια στο τιμόνι. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και δεν υπάρχει λόγος συναγερμού», είπε.

Ο βουλευτής Τζιμ Χάμις, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής, δήλωσε ότι «η απόρρητη πληροφορία για την οποία η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής ζήτησε χθες το βράδυ την προσοχή των βουλευτών είναι σημαντική, αλλά δεν αποτελεί αιτία πανικού». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν «έκπληκτος» που ο Τέρνερ δημοσιοποίησε την ύπαρξη των μυστικών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι ήταν ήδη προγραμματισμένο να ενημερώσει τους κορυφαίους Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς ηγέτες της Βουλής καθώς και τους Τέρνερ και Χάιμς την Πέμπτη.

«Προγραμματίσαμε μια ενημέρωση για τα μέλη της Βουλής της Ομάδας των Οκτώ αύριο», είπε ο Σάλιβαν. «Αυτό ήταν προγραμματισμένο. Έτσι, είμαι λίγο έκπληκτος που ο Τέρνερ βγήκε δημόσια σήμερα πριν από μια συνάντηση ενώ θα πήγαινα να καθίσω μαζί του αύριο με τους επαγγελματίες πληροφοριών και άμυνας». Ο Τέρνερ στη δήλωσή του προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής».

Εν τω μεταξύ, σε κοινή δήλωση, οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ηγέτες της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας τόνισαν ότι παρακολουθούν τις πληροφορίες, αλλά ότι θα ήταν δύσκολο να αποχαρακτηριστούν χωρίς να εκτεθούν ευαίσθητες πηγές και μέθοδοι.

Ο σάλος για τις νέες πληροφορίες προκλήθηκε καθώς ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας έχει «σταματήσει» στη Βουλή και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει δημόσια τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αντιτάχθηκαν στο πακέτο. Ο Τραμπ είπε επίσης τις τελευταίες ημέρες ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να «κάνει ό,τι διάολο θέλει» στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τους στόχους δαπανών που έχει θέσει η συμμαχία για τη δική τους άμυνα.

Ορισμένοι νομοθέτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέθεσαν ιδιωτικά ότι η προσπάθειά του Τέρνερ να ενημερώσει τους νομοθέτες για τις πληροφορίες - κάτι που ψήφισε η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη το βράδυ - μπορεί να είναι μια προσπάθεια να υποστηρίξει την υποστήριξη της Ουκρανίας. Οι πηγές αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πληροφορίες ή τις ρωσικές δυνατότητες που περιγράφει.

Είναι γνωστό οτι η Ρωσία αναπτύσσει συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν τα αμερικανικά στρατιωτικά και εμπορικά διαστημικά προγράμματα, σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) του 2022 για την ασφάλεια του διαστήματος. Το ρωσικό δόγμα ζητούσε να είναι δυνατή η στόχευση των δορυφόρων ενός εχθρού από το έδαφος, τον αέρα, τον κυβερνοχώρο και το διάστημα, χρησιμοποιώντας επιθέσεις που κυμαίνονται από προσωρινή εμπλοκή έως την πλήρη καταστροφή.

Το 2020, η Ρωσία δοκίμασε ένα διαστημικό αντιδορυφορικό όπλο με εξελιγμένες τροχιακές δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει διπλό σκοπό: θα μπορούσε να εξυπηρετεί και να επιθεωρεί φιλικούς δορυφόρους ενώ έχει παράλληλα την ικανότητα να επιτίθεται σε εχθρικούς δορυφόρους. Μια προσπάθεια εκτόξευσης ενός πυρηνικού αντιδορυφορικού συστήματος στο διάστημα θα παραβίαζε τη Συνθήκη του 1967 για το Δίκαιο του Διαστήματος, η οποία απαγορεύει ρητά «οποιαδήποτε αντικείμενα που φέρουν πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλων μαζικής καταστροφής» σε τροχιά.

Πηγή: newsbomb.gr