Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα ότι 18 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν το 2024 το στόχο του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.

«Φέτος αναμένω ότι 18 χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών 'Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Είναι ένα ρεκόρ» και μια «σημαντική αύξηση» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 μόνο τρεις χώρες πληρούσαν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Τόνισε, επίσης, ότι το 2024 οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά σε άμυνα 380 δισεκατομμύρια δολάρια. «Είναι μια πραγματική πρόοδος αυτή που δείχνει ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι δαπανούν περισσότερα» συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάποιες χώρες απέχουν από το στόχο του 2% που είναι το ελάχιστο όριο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «δεν θα πρέπει να υπονομεύουμε την αξιοπιστία της αντίδρασης του ΝΑΤΟ». Αυτό, τόνισε, είναι κάτι το οποίο ισχύει για την αξιοπιστία μας, αλλά και για το πώς επικοινωνούμε, «διότι η αποτροπή είναι στο μυαλό των αντιπάλων μας και δεν θα πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο για λανθασμένους υπολογισμούς και παρεξηγήσεις στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας και τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας». Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και όχι για να την προκαλέσουμε, πρόσθεσε.

Οι ανακοινώσεις Στόλτενμπεργκ έγιναν στον απόηχο των δηλώσεων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όχι μόνο τόνισε ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης δεν θα υπάρξει αμερικανική υποστήριξη σε συμμάχους με χαμηλές αμυντικές δαπάνες, αλλά θα ενθαρρύνει επιπλέον την Ρωσία να επιχειρήσει μια τέτοια επίθεση.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις μεταξύ των συμμάχων, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για κάτι «ανόητο, ντροπιαστικό, επικίνδυνο και αντιαμερικανικό» και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να τονίζει ότι «οποιαδήποτε υποβάθμιση της εγγύησης βοήθειας του ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και αποκλειστικά προς όφελος της Ρωσίας». Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο  Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων, απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο στόχος των αμυντικών δαπανών απαιτεί από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να επενδύουν μόνιμα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους.

Στο 2% οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας για πρώτη φορά από το 1992

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματισμένες αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ της ανέφερε στο ΝΑΤΟ η Γερμανία, για πρώτη φορά μετά το 1992.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, η γερμανική κυβέρνηση έχει αναφέρει στο ΝΑΤΟ ότι οι προγραμματισμένες αμυντικές της δαπάνες θα ανέλθουν σε 73,41 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για κονδύλι-ρεκόρ για την Γερμανία, η οποία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, ξόδεψε για τελευταία φορά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες το 1992. Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το ποσοστό της Δυτικής Γερμανίας ξεπερνούσε το 3%, ενώ το 2023 οι δαπάνες για εξοπλισμούς ανήλθε σε 56,64% δισεκατομμύρια δολάρια και 1,57% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει το dpa, τα στοιχεία του 2023 αναμένεται επίσης να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ