Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο απόλυτο τη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή, αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Διατύπωσε ωστόσο ξανά προβληματισμό για τον υπερβολικό αριθμό Αντιδημάρχων και την αντιμισθία τους ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα να μην επιβιώσουν κάποιοι Δήμοι.

Ερωτηθείς για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της συζήτησης που γίνεται τις τελευταίες μέρες στη δημόσια σφαίρα, ο κ. Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση είχε εντοπίσει τα προβλήματα από την ανάληψη της διακυβέρνησης. Όπως είπε, «τα προβλήματα αυτά τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Εγώ προσωπικά στην παρουσία μου στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και σε δημόσιες μου παρεμβάσεις. Άρα αυτό που λέγεται ως προς το γιατί αναδείχτηκε αυτό το θέμα τώρα, δεν ισχύει. Εδώ και μήνες, αναφέρουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα που εμείς εντοπίσαμε στις νομοθεσίες».

Ανέφερε ότι «για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι συνενώσεις των Δήμων έγιναν χωρίς σε κάποιες περιπτώσεις να ληφθούν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά κυρίως και δημογραφικά δεδομένα, δημιουργεί πρόβλημα, με την έννοια ότι κάποιοι Δήμοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και να έχουν τα ίδια οφέλη από τη μεταρρύθμιση, άρα δεν θα είναι το ίδιο βιώσιμοι όπως άλλοι Δήμοι. Αυτό το έχω αναφέρει εδώ και μήνες».

Υπερβολικός αριθμός Αντιδημάρχων

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό που υπάρχει για τον υπερβολικό αριθμό των Αντιδημάρχων, την αντιμισθία των Αντιδημάρχων, τη δυσλειτουργία που θα προκαλέσει η απόφαση για εκλογή του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν ήταν αυτή η πρόνοια ευθύς εξαρχής.

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα»

«Εν πάση περιπτώσει όμως, εγώ θέλω να τονίσω κάτι. Εμείς θέλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο. Άρα οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι κάποιοι δημότες δεν θα έχουν τα οφέλη από τη μεταρρύθμιση όπως άλλους. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι σίγουρα η νομοθεσία όπως ψηφίστηκε δεν είναι το ιδεατό, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το μοντέλο που υπάρχει τώρα», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, για την προσήλωση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών συγκεκριμένα, στην προσπάθεια υλοποίησης της μεταρρύθμισης. «Θα εφαρμόσουμε στο απόλυτο τη νομοθεσία όπως αυτή έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Είμαστε στη διάθεση της νομοθετικής εξουσίας και έχω ήδη μιλήσει με τον Άριστο Δαμιανού (σ.σ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών), με τον οποίο έχω μια εξαιρετική συνεργασία και θα συναντηθούμε τις επόμενες μέρες, για να δούμε τα ζητήματα και τα προβλήματα. Υπάρχει η διάθεση από την Βουλή», δήλωσε, εξηγώντας πως τώρα δεν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, παρόλο που έγινε προσπάθεια τον περασμένο Μάιο για κάποιες αλλαγές. «Δεν έγινε αποδεκτό από κάποια κόμματα, όχι από όλα τα κόμματα. Άρα και αυτό που καταλογίζουν στην Κυβέρνηση ότι δεν έκανε κάτι, κάναμε ενέργειες, είναι καταγεγραμμένο αυτό, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς είμαστε εδώ, προσηλωμένοι, να εφαρμόσουμε τον νόμο. Όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία μετά τις εκλογές, με καλή θέληση, να τα επιλύσουμε προς όφελος του δημότη. Στο τέλος της ημέρας όλοι εργαζόμαστε και κοινό στόχο έχουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εξίσου σημαντικό όμως να αναφέρω ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όπως αυτή ψηφίστηκε, βρίσκεται στα χέρια των Τοπικών Αρχών. Δηλαδή είναι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι που καλούνται να την υλοποιήσουν. Δεν είναι το υπουργείο Εσωτερικών που καλείται αυτή τη στιγμή να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση. Τα Προσωρινά Συμβούλια, όπως έχουν διαμορφωθεί, αποτελούνται από Δημάρχους. Έχει εντοπιστεί ότι κάποια είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, κάποια όχι. Υπάρχουν δεδομένα προβλήματα. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο τέσσερις μήνες πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας, μόνο το Προσωρινό Συμβούλιο της Λευκωσίας να έχει εξεύρει χώρους στέγασης του Επαρχιακού Οργανισμού. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει τα εργαλεία να επιβάλει κάτι. Δεν μπορώ να επιβάλω ως Υπουργός Εσωτερικών σε ένα πρόσωπο στα Συμβούλια που πρέπει να ενοικιάσει. Αυτό επαφίεται σε αυτούς».

Ανέφερε παράλληλα ότι ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι συντονιστικός και υποστηρικτικός. «Είμαστε δίπλα στις Δημοτικές Αρχές, δίπλα στους Δημάρχους, να τους βοηθήσουμε. Είτε αυτό αφορά το Σύστημα «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», όπου κι εκεί μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα, είτε τα οργανογράμματα, είτε αφορά τους προϋπολογισμούς τους», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.

«Εν κατακλείδι, θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα προς τις Τοπικές Αρχές. Πρέπει να ανεβάσουμε στροφές. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση με τα λιγότερο δυνατά προβλήματα. Έχουν ξανακάνει μεταρρυθμίσεις. Ήμουν υπεύθυνος και για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε τότε. Τρεις μήνες πριν ξεκινήσει το ΓεΣΥ, δεν είχαμε κανέναν Παιδίατρο στο ΓεΣΥ. Ξεκίνησε με κάποια προβλήματα, το βελτιώνουμε για να έχουμε όλοι τα οφέλη που υπάρχουν», σημείωσε.

Δεν τίθεται θέμα επιβίωσης

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα όταν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, κάποιοι Δήμοι να μην επιβιώσουν, ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιβίωσης και επανέλαβε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένοι Δήμοι, δεν θα έχουν τα οφέλη της μεταρρύθμισης. Αναφέροντας ως παράδειγμα περιπτώσεις όπου Δήμοι έμειναν με τα ίδια ή ελαφρώς αυξημένα δημογραφικά δεδομένα, δεν θα έχουν τα ίδια οφέλη με άλλους Δήμους. «Τη μεταρρύθμιση την κάνουν για να συνενωθούν οι Δήμοι και μέσω των συνενώσεων να αυξηθεί ο πληθυσμός, να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας. Όταν κάποιος Δήμος μένει μικρός, δεν θα υπάρχουν οικονομίες κλίμακας, άρα οι δημότες αυτού του Δήμου δεν θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της μεταρρύθμισης και δεν θα είναι βιώσιμοι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης», τόνισε.