Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Το Κυπριακό, όπως αναμενόταν ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν απόψε στην Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην συνάντηση που ολοκληρώθηκε λόγο μετά τις επτά, οι δύο άντρες συμφώνησαν πως υπάρχει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας στο κυπριακό, μετά και τον διορισμό της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Μαρία Ανχελα Ολγκίν, αλλά και την πορείας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γιώργος Γεραπετρίτης και Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα όπως το Ουκρανικό και η κρίση στην Μέση Ανατολή.     

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη

«Η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres) στη Νέα Υόρκη.

«Είναι κάτι που εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας και πάντοτε προσβλέπει στη συνεργασία μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Γκουτέρες αντάλλαξαν ιδέες για όλα τα φλέγοντα ζητήματα και για τις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μία στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική», ανέφερε.

«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο».

Όπως επεσήμανε, συζητήθηκε για το Κυπριακό.

«Η ευκαιρία, η οποία δίδεται για να υπάρξει συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι σημαντική», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Με την προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα έχει ορισθεί η Προσωπική Απεσταλμένη, η οποία έχει την εντολή να προχωρήσει σε συζητήσεις. Παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».

«Η ευκαιρία, η οποία δίδεται θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις πλευρές, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα», κατέληξε.

Νέο άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο και την Αίγυπτο επιχειρεί ο Ερντογάν

Εντωμεταξύ νέο άνοιγμα στον Αραβικό κόσμο και την Αίγυπτο επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ  την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αίγυπτο έπειτα από πρόσκληση των ομολόγων του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί ως επίτιμος προσκεκλημένος στη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Κάιρο θα εξεταστούν βήματα, που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου και την αναζωογόνηση των μηχανισμών διμερούς συνεργασίας υψηλού επιπέδου. Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, στις συναντήσεις θα  τεθούν επί τάπητος τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.