Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανάδειξε στον Αμερικανό ομόλογο του 'Αντονι Μπλίνκεν τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για το Κυπριακό μετά την ανάληψη καθηκόντων από την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιέρ, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Γεραπετρίτης, επεσήμανε ότι  «πρόκειται για μία ευκαιρία να αναδειχθεί εκ νέου το Κυπριακό ζήτημα και να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε μία βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Στο κοινό ανακοινωθέν για το 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, αναφέρεται, εξάλλου, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεχίσουν την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, του κράτους δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τον συντονισμό μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες).

Κατά τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Μπλίνκεν επιβεβαιώθηκε το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, και όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν, διά του Υπουργού Εξωτερικών, την ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα για την εξωτερική πολιτική αρχών την οποία ασκεί, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με έναν ισχυρό λόγο, με ένα δυνατό διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο επενδύει στην ειρήνη και στην ευημερία των λαών».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα περιφερειακά θέματα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν η Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Όπως εξήγησε, υπάρχει μια σημαντική κινητικότητα στη Μέση Ανατολή, έτσι ώστε να επιτευχθεί παύση των εχθροπραξιών, η οποία θα οδηγήσει σε μια οριστική λύση που θα βάλει ένα τέλος στην ανθρωπιστική διολίσθηση.

Διαβάστε αυτούσιο το κοινό Ανακοινωθέν Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας