Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Χωρίς νέα παρατράγουδα, ανάλογα με αυτά που ζήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία για αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικό σημείο την παραχώρηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. 

Από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 17 δισεκατομμύρια αφορούν επιχορηγήσεις, δηλαδή αποτελούν ουσιαστικά δωρεά των κρατών-μελών προς το Κίεβο, ενώ τα υπόλοιπα 33 δισεκατομμύρια αποτελούν δάνειο προς την Ουκρανία. Για να καταλήξουν σε συμφωνία, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φρόντισαν να απομονώσουν τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πάντως δεν έφυγε με άδεια χέρια, αλλά εξασφάλισε ανταλλάγματα σε μια συναλλακτική προσέγγιση, η οποία όσο κομψά και να το θέσουμε, δεν τιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να πούμε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, περιλαμβάνεται και πρόνοια επιπλέον χρηματοδότησης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση των συνόρων στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Κύπρο. Υπάρχει άλλη όμως μια πρόνοια για το μεταναστευτικό και για ενίσχυση των τρίτων χωρών με 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, από την οποία θα επωφεληθεί και η Τουρκία για τη φιλοξενία που παρέχει σε Σύρους πρόσφυγες.

Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής ήταν έντονο και κινήθηκε σε δύο κυρίως κατευθύνσεις:

Η πρώτη κατεύθυνση είναι ότι η απόφαση για παραχώρηση των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία και η αναχαίτιση του βέτο της Ουγγαρίας, η οποία λήφθηκε ουσιαστικά από ένα ιδιότυπο διευθυντήριο στο οποίο δεν συμμετείχαν όλα τα κράτη-μέλη. Συμμετείχαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ως επίσης και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, και στη συνέχεια προσκλήθηκαν και οι ηγέτες της Πολωνίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Η απόφαση ανακοινώθηκε απλώς στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία έγκρισης από όλους. 

Το δεύτερο είναι τι πήρε ως αντάλλαγμα ο Βίκτορ Όρμπαν για να άρει το επαπειλούμενο βέτο και να μην μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Πήρε λοιπόν μια αναφορά στα Συμπεράσματα, η οποία επισημαίνει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να είναι «αντικειμενική, δίκαιη, αμερόληπτη και να βασίζεται σε γεγονότα χωρίς  διακρίσεις όταν ενεργοποιεί τον μηχανισμό μπλοκαρίσματος κοινοτικών κονδυλίων για κράτη-μέλη». Η αναφορά αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε ξεπάγωμα κονδυλίων ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπήκαν στο ψυγείο για ελλείματα στο κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. 

Να θυμίσουμε ότι και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, ο Όρμπαν είχε άρει το βέτο του, τότε, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας, εξασφαλίζοντας το ξεπάγωμα άλλων 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συναλλακτική προσέγγιση, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από ένα ανατολίτικο παζάρι.