Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ολγκίν Κουεγιάρ

Χρονικά άστοχη και ατυχή, ειδικότερα μετά την πρόσφατη ανακοίνωση των μέτρων με αποδέκτες τους Τουρκοκύπριους, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τον ισχυρισμό του ύπατου αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, περί της ανάγκης η ελληνοκυπριακή πλευρά να δώσει περισσότερα κίνητρα τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Δυσαρέσκεια η οποία θα μεταφερθεί και δια ζώσης στον βρετανό διπλωμάτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε ότι η Λευκωσία δεν υιοθετεί σε καμία περίπτωση την συγκεκριμένη θέση που εξέφρασε ο Ιρφάν Σιντίκ

«Μετά και από το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του γγ των ΗΕ όλοι να είμαστε προσεκτικοί στις δημόσιες μας δηλώσεις. Δεν υιοθετούμε ότι χρειάζονται κίνητρα. Άλλωστε μόλις πριν από λίγες μέρες ο ΠτΔ ανακοίνωσε 14 συγκεκριμένα μέτρα που απευθύνονται στους τ/κ συμπατριώτες μας», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Οι δηλώσεις Σιντίκ, αποδεικνύουν τον ύποπτο ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

«Στην ουσία ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής ζητεί από την πλευρά μας να αποδεχτεί την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» του ψευδοκράτους, για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και καλεί την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να κινηθεί στην πιο πάνω κατεύθυνση», υπογραμμίζει η ΕΔΕΚ.

Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση ζήτησε η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου.

«Και μάλιστα σε τακτική βάση. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει σοβαρά υπόψη τον συμβουλευτικό και ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Εθνικό Συμβούλιο για να υπάρχει κοινή γραμμή σε αυτή την πολύ σημαντική χρονική συγκυρία για το κυπριακό πρόβλημα», επισήμανε η κ. Δημητρίου.

«Διεύρυνση ορίων διπλωματίας»

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, βρίσκεται από χθες βράδυ στην Αθήνα και αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η προσοχή ωστόσο βρίσκεται στις επαφές που θα έχει τις επόμενες μέρες στην Άγκυρα η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα .

Αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για να υπάρξει αναβάθμιση της συνάντησης και η κ. Ολγκίν να γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Κυπριακό είναι ένα από τα αντιθετικά ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και γίνεται προσπάθεια να λυθεί με τη διεύρυνση των ορίων της διπλωματίας», είπε ο Φιντάν.

Θα ακολουθήσουν επαφές της Κολομβιανής διπλωμάτη σε Λονδίνο και Βρυξέλες, και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κ. Ολγκίν αρχές Μαρτίου θα επιστρέψει στην Κύπρο για δεύτερο γύρο επαφών.

Το Βαρώσι επισκέφθηκε ο πρώην υπουργός άμυνας της Τουρκίας και νυν επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χουλούσι Ακάρ, συνοδευόμενος από μέλη της επιτροπής.