Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτυ

Μέτρα κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο προαναγγέλλει η Άγκυρα και παράλληλα δηλώνει δυσαρεστημένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή την χθεσινή υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Συγκεκριμένες αναφορές για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης και τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών στη νεκρή ζώνη προκάλεσαν την τουρκική αντίδραση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη για μεροληπτική στάση και ότι δήθεν επιλεκτικά απέφυγαν να ζητήσουν τη συναίνεσή της αποσχιστικής οντότητας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης, προειδοποιώντας με αντίποινα που θα δυσχεραίνουν την εκτέλεση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Αξιοποιούμε αυτήν την ευκαιρία για να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι η UNFICYP είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην επικράτεια της «τδβκ» χάρη στην καλή θέληση των αρχών της «τδβκ». Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για νομική βάση για τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων και τονίζουμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως τα βήματα που θα γίνουν από την πλευρά της ΤΔΒΚ προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο με αφορμή και την κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες στην Κύπρο, προκλητικά καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να αντιληφθούν τις πραγματικότητες στο νησί

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο βάση των πραγματικοτήτων και να επιβεβαιώσει τα εγγενή δικαιώματα του «τουρκοκυπριακού λαού», δηλαδή την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα για την αναγνώριση της «τδβκ».

Προηγήθηκε χθες ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών του ψευδοκράτους, που εξέφραζε παράπονα γιατί δεν ζητήθηκε η έγκριση του για το ψήφισμα και κατηγορούσε την ειρηνευτική δύναμη για μεροληπτική στάση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ικανοποίηση Λευκωσίας

Ικανοποίηση στη Λευκωσία προκάλεσαν οι αλλαγές που επιτεύχθηκαν στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος  και οι οποίες θεωρούνται σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Ως τέτοιες σημειώνονται η καταγραφή των γεγονότων της νεκρής ζώνης, ειδικότερα στην Πύλα και η καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκαν κυανόκρανοι τον περασμένο Αύγουστο από άνδρες του κατοχικού καθεστώτος, καθώς επίσης και η προσθήκη αναφοράς για το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.

Ικανοποίηση για την ομόφωνη υιοθέτηση και το κείμενο του ψηφίσματος εκφράζουν και τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά κατά την οποία σε επίσημο έγγραφο και δη ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, περιλαμβάνονται τόσο αυστηρές και ονομαστικές αναφορές στους κύριους υπαίτιους του αδιεξόδου και της πρόκλησης αλλεπάλληλων εντάσεων, κάτι το οποίο μας ικανοποιεί καθότι αντανακλά τα πραγματικά γεγονότα», σημειώνει το ΔΗΚΟ.

«Η καταγραφή των πραγματικοτήτων και των τωρινών συνθηκών επί του εδάφους κρίνουμε ότι διαμορφώνει μια ορθή εικόνα σε σχέση με το Κυπριακό και αποτελεί άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δική μας πλευρά», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Ενώ μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα Μαρία Ολγκίν, είχε σήμερα διαδοχικές επαφές με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαο Μενελάου και ακολούθως με τον ειδικό απεσταλμένο του κατοχικού ηγέτη Γκιουνές Ονάρ. Επίσης το απόγευμα είχε επαφές με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.