Τηλεόραση Ραδιόφωνο
UNFICYP νεκρή ζώνη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ψήφισμά του ανανέωσε τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο για ένα χρόνο.

Ως εκ τούτου, η θητεία της δύναμης παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Το υπ’ αριθμόν 2623 (2024) ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα, και από τα 15 δηλαδή μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως στις 17 Ιανουαρίου και σε κλειστή συνεδρίαση του ΣΑ, ο Επικεφαλής της UNFICYP στην Κύπρο ενημέρωσε το σώμα των ΗΕ για την κατάσταση πραγμάτων τους τελευταίους έξι μήνες στην Κύπρο.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την απόφασή του 186/4-3 του 1964, εγκατέστησε για πρώτη φορά στην Κύπρο ειρηνευτική δύναμη 7.000 ανδρών, τη λεγόμενη UNFICYP.

ΥΠΕΞ: Καλωσορίζει την ανανέωση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ 

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2723 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), με το οποίο ανανεώνονται οι όροι εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) για ακόμα 12 μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025.

Όπως αναφέρεται, με το ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα και υπενθυμίζει τη σημασία εξεύρεσης μιας βιώσιμης, περιεκτικής και δίκαιης λύσης στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα. Προστίθεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΑ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του στη διαρκή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα στην προσπάθεια επίτευξης μιας αμοιβαία αποδέκτης λύσης υπό την αιγίδα των ΗΕ και καλωσορίζει τον διορισμό Προσωπικής Απεσταλμένης, η οποία θα αναλάβει εκ μέρους του Αποστολή Καλών Υπηρεσιών. 

Όπως αναφέρεται το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει επίσης τη θέση του για το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπως διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα και τη Δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας (A/PRST/2021/13), και την έκκλησή του για άμεση ανάκληση όλων των ενεργειών οι οποίες δεν συνάδουν με τα εν λόγω ψηφίσματα, ενώ επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του προς τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το καθεστώς στην περιοχή των Στροβιλιών ως ήταν πριν τον Ιούνιο του 2000.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στη συνέχεια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την επαναλαμβανόμενη τάση παραβιάσεων της βόρειας γραμμής καταπαύσεως του πυρός και της αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ επαναλαμβάνει την καταδίκη των επιθέσεων του περασμένου Αυγούστου στην Πύλα, κατά των ειρηνευτών, και καλεί για υλοποίηση της Συναντίληψης που επιτεύχθηκε για την Πύλα ως ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Η λήψη ενεργειών οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία καλού κλίματος, μείωσης των εντάσεων και οικοδόμησης της εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικής σημασίας ενόψει της αποστολής της Απεσταλμένης του ΓΓ. Η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη να εργαστεί εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της προς την Αποστολή της κας María Ángela Holguín Cuellar, προσβλέποντας στη δημιουργία της απαραίτητης δυναμικής για επανέναρξη μίας ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία θα οδηγήσει σε μια περιεκτική λύση στο πλαίσιο των ΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.