Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηλεκτρικη διασυνδεση δια θαλασσης

Μέχρι την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, αναμένεται να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία την απάντησή της, κατά πόσο θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. Θετική εισήγηση κατέθεσε, πάντως, ο διεθνής οίκος που ανέλαβε, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται η πρόταση για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, του έργου που θα συνδέσει, με υποθαλάσσιο αγωγό, τα ηλεκτρικά συστήματα Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας.

Αύριο ή μεθαύριο και σίγουρα πριν από την 31η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Λευκωσία αναμένεται  να απαντήσει εάν θα συμμετάσχει στο έργο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου.
Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα συμμετοχής του κυπριακού κράτους στο έργο, ενδεχομένως με ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 25–30%

Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα .... ευρώ, εκ των οποίων τα 657 εκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν χρηματοδότηση από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας σχετικά με τα αποτελέσματα μελέτης διεθνούς οίκου, ο οποίος ανέλαβε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας την εκπόνηση μελέτης για ενδεχόμενη συμμετοχή του κράτους στο έργο.

Να σημειωθεί ότι θετική ήταν εισήγηση που έδωσε ο ανεξάρτητος οίκος, σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου, καθώς και για την συνεισφορά που θα έχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και για το γεωπολιτικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην ευρύτερη  περιοχή.

Σε μια άλλη εξέλιξη τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποχωρήσει από το κοίτασμα Κρόνος-2 το βυθοτρύπανο Transocean Barents που διενήργησε για λογαριασμό της κοινοπραξίας των ΕΝΙ και TOTAL γεώτρηση στο βυθοτεμάχιο 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Μετά τον εντοπισμό ταμιευτήρα φυσικού αερίου, η κοινοπραξία προχώρησε στη δοκιμαστική ανάδυση φυσικού αερίου από το κοίτασμα, με σκοπό να ελεγχθεί η ποιότητα της ανακάλυψης.

Έπεται η εκπόνηση σχεδίου για την έναρξη εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.