Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Η Γερμανία και η Γαλλία δρομολογούν εκ βάθρων μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στον τρόπο λειτουργίας, όσο και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, προτείνοντας τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες χωρών.

Κοινή ομάδα εργασίας τεχνοκρατών της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει εκπονήσει ένα άτυπο έγγραφο εξαιρετικά ριζοσπαστικών ιδεών, οι οποίες εάν υιοθετηθούν, θα αλλάξουν όλη την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, προβαίνοντας σε εκ βάθρων μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με τις γερμανογαλλικές ιδέες, τις οποίες εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργεί στη βάση τεσσάρων ομόκεντρων κύκλων, δημιουργώντας κράτη ισάριθμων ταχυτήτων. 

Στον πρώτο εσωτερικό κύκλο, θα βρίσκονται μόνο οι χώρες του σκληρού πυρήνα. Όσα δηλαδή κράτη ανήκουν στην ευρωζώνη, τον χώρο του Σένγκεν και είναι πρόθυμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να ακολουθήσουν τις γερμανογαλλικές ιδέες για θέματα ενέργειας, κλίματος και φορολογίας.

Στον δεύτερο κύκλο, μια δηλαδή κατηγορία πιο κάτω θα βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και τις γερμανογαλλικές προτάσεις, η Κύπρος θα βρισκόταν μοιραία στη δεύτερη αυτή κατηγορία, αφού αφενός δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν και αφετέρου δεν έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τα θέλω του Βερολίνου και του Παρισιού σε ζητήματα κυρίως φορολογίας, ενδεχομένως και ενέργειας και κλίματος.

Στην τρίτη κατηγορία, προτείνεται, και αυτό έχει εξαιρετική σημασία, να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε τρίτες χώρες, για παράδειγμα στην Τουρκία. Οι τρίτες αυτές χώρες θα μπορούν να τοποθετούνται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα ψήφου. Στην τέταρτη κατηγορία, θα μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη πιο χαλαρά, τρίτες χώρες που έχουν συγκλίσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την ίδια ώρα, οι γαλλογερμανοί προτείνουν αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων από ομοφωνία, σε ειδική πλειοψηφία, επιδιώκοντας δηλαδή το ροκάνισμα του δικαιώματος βέτο, κάτι που θα αφήσει ακάλυπτα όλα τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, καθιστώντας τα έρμαιο των μεγάλων. Αφετηρία για κατάργηση της ομοφωνίας και υιοθέτηση της ειδικής πλειοψηφίας, θα είναι τα ζητήματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, όπως αναφέρεται στο γερμανογαλλικό non paper. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό, στη συνέχεια θα καταργηθεί η ομοφωνία στη δημοσιονομική, τη φορολογική πολιτική, αλλά ακόμα και στη διεύρυνση, αναφορικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Να σημειώσουμε ότι εάν αυτή η γελλογερμανική ιδέα γίνει πράξη, τότε όσα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας έχουν παγώσει λόγω Κυπριακού, θα ανοίξουν αυτομάτως.

Έχει πάντως σημασία να αναφέρουμε ότι οι γερμανογαλλικές ιδέες προκαλούν αντιδράσεις και εντονότατες επιφυλάξεις σε πολλά κράτη-μέλη. Για να αναχαιτίσουν τις αντιδράσεις, το Βερολίνο και το Παρίσι, διασυνδέουν την μεταρρύθμιση αυτή με την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβεβαιώνοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά. Για να συμπληρώσουμε το ρεπορτάζ, θα πρέπει να πούμε ότι ουδόλως τυχαία, ιδέες για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να υποβάλει τον επόμενο μήνα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με επίσημο τρόπο βέβαια. Η Γερμανίδα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται να προσεγγίζει θετικά τις γαλλογερμανικές προτάσεις. Σε ποιο βαθμό θα τις υιοθετήσει, είναι κάτι που θα μάθουμε σε μερικές εβδομάδες αναλόγως των εγγράφων που η ίδια θα υποβάλει.