Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Φειδωλή η κυβέρνηση για την υπόθεση της απαγόρευσης εισόδου στην Ρωσία σε τρεις λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και προτάσσοντας την διπλωματική οδό για την επίλυση του ζητήματος.

«Δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη. Βρισκόμαστε σε επαφή μέσω των διπλωματικών οδών. Ας αφήσουμε την διπλωματία να λειτουργήσει.», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η Μόσχα παραδέχεται, πάντως, ότι ενήργησε εν είδει αντιποίνων για την απέλαση από την Κυπριακή Δημοκρατία, για λόγους εθνικής ασφαλείας, του Ρώσου δημοσιογράφου, Αλεξάντρ Γκασιούκ τον περασμένο Οκτώβριο, κλείνοντας την πόρτα εισόδου στη Ρωσία σε τρεις λειτουργούς της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας που χειρίστηκαν την υπόθεση του.

«Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, Κύπρος Γιωργαλλής, ενημερώθηκε για τα απαντητικά μέτρα λόγω των απαράδεκτων ενεργειών των κυπριακών αρχών τον Οκτώβριο του 2023 κατά του Αλεξάντρ Γκασιούκ, ανταποκριτή της «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», διαπιστευμένου στη Λευκωσία και του Ντ. Ντόινικοφ, στελέχους της ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο.», επισήμανε το Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Πρόκειται για τρεις λειτουργούς που δεν είχαν σχέση με την ουσία της υπόθεσης αλλά με τον χειρισμό ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων των αρμόδιων αρχών.», υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επίσης κρατά ήπιους τόνους, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ερμηνεία της ρωσικής ενέργειας.

«Δεν υπάρχει λόγος να δοθεί συνέχεια στο εν λόγω θέμα, ούτε διασύνδεσής του με όποιες άλλες εξελίξεις. Δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη, οι όποιοι άλλοι χειρισμοί θα παραμείνουν σε επίπεδο διπλωματικών καναλιών και μόνο.», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Γκότσης.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν, πάντως, στον ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση ανέμενε την ρωσική αντίδραση στη απέλαση του Ρώσου δημοσιογράφου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πάροδος τριών και πλέον μηνών ωστόσο, και η ήπια, υπό τις περιστάσεις, ρωσική απάντηση, σε σχέση με τα  αντίποινα στα οποία προχωρεί εναντίον άλλων ευρωπαικών κρατών, εκτιμάται ότι φανερώνουν την πρόθεση του Κρεμλίνου για εκτόνωση, παρά κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις.