Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τουφαν Ερχουμαν

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) προηγείται στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση που διενήργησε πριν δύο μήνες στα κατεχόμενα το «συμβουλευτικό και ερευνητικό κέντρο Statica», με τη μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων με 1.000 άτομα σε 149 χωριά ή γειτονιές.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει πως το ΡΤΚ φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά που είχε λάβει στις «ενδιάμεσες εκλογές» και κανένα άλλο κόμμα εκτός από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και το ΡΤΚ δεν φτάνουν το 5%, όριο εισδοχής στη «βουλή».  

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ, ο οποίος, βασιζόμενος στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, του ανέφερε ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν λαμβάνει την έγκριση όλων των ομάδων της κοινωνίας και είναι έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία της.

Τα δημογραφικά στοιχεία της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι το 43% των ψηφοφόρων γεννήθηκε στην Τουρκία και το 57% στην Κύπρο. Το 53% χαρακτηρίζει τον εαυτό του Κύπριο ή Τουρκοκύπριο, ενώ το 14,90% αυτοχαρακτηρίζεται ως «Τούρκος της Κύπρου», όρος που χρησιμοποιείται «επισήμως» από την νυν «κυβέρνηση» και τον Τ/κ ηγέτη. Το 29% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους μόνο ως «Τούρκο».

Στην ερώτηση ποιον θέλουν να δουν «πρόεδρο της δημοκρατίας» και εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων στον κόσμο, ο Έρχουρμαν λαμβάνει το ψηλότερο ποσοστό, όμως σημαντική είναι και η στήριξη που εκφράζεται και προς τον Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται. Προστίθεται ότι οι υπόλοιποι δεν λαμβάνουν σημαντικά ποσοστά και μόνο τέσσερις ξεπερνούν το 1%.

Στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θέλετε να δείτε στο άτομο που θα γίνει πρόεδρος της τδβκ», το 55% απάντησε «να εργαστεί για λύση του Κυπριακού» και στη δεύτερη θέση εμφανίζεται η απάντηση που αφορά την ενασχόληση με τα εσωτερικά προβλήματα.

Εξάλλου, το υφιστάμενο μοντέλο σχέσεων με την Τουρκία δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση αφού το 80% των ερωτηθέντων θέλουν «υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις σε σωστή βάση λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών», με το δημοσίευμα να αναφέρει ότι η προσέγγιση που επικρατεί είναι «να λαμβάνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις μας».

Αυτή η «ευαισθησία», αναφέρεται, είναι κοινή προσδοκία των ερωτηθέντων είτε οι γονείς τους έχουν γεννηθεί στην Τουρκία είτε στην Κύπρο. Το 2% εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες και οι προτεραιότητες της Τουρκίας κατά τη διοίκηση της χώρας», ενώ το 5,7% εγκρίνει το υφιστάμενο μοντέλο σχέσεων.