Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είχε το απόγευμα συνάντηση στο Κίεβο με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την οποία επισημοποιήθηκε μια νέα συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια και ένα νέο πακέτο διμερούς στρατιωτικής στήριξης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται πως την προσεχή διετία θα παράσχει στους Ουκρανούς εξοπλισμό αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών (2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά βαρέος πυροβολικού, εξοπλισμό ναυτικής ασφάλειας και χιλιάδες στρατιωτικά drones.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας για την Ασφάλεια που καλύπτει τους τομείς των πληροφοριών ασφαλείας, της κυβερνοασφάλειας, της ιατρικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία. Δηλώνεται επίσης η έμπρακτη στήριξη της Βρετανίας στη φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του από την ουκρανική πρωτεύουσα ο κ. Σούνακ είπε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο και ο ελεύθερος κόσμος θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στην Ουκρανία, όπως έχουμε κάνει από την αρχή του πολέμου».

Κάλεσε δε τους πάντες να κρίνουν τη βρετανική «δέσμευση» στην προάσπιση της ελευθερίας της Ουκρανίας «όχι από τα λόγια μας, αλλά από τις πράξεις μας».

Πρόσθεσε πως η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέλαβε να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες, η πρώτη στην Ευρώπη που παρείχε θανατηφόρα όπλα, η πρώτη που έδωσε δυτικά άρματα μάχης και όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

«Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Οι πράξεις μας ακριβώς τώρα θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία του πολέμου», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τη διμερή συμφωνία συνεργασίας με τη Βρετανία για την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «στιγμή-ορόσημο».

Όπως είπε, αν το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες παρείχαν τέτοιο επίπεδο εγγυήσεων στην Ουκρανία το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τότε δεν θα υπήρχε καμία ρωσική επιθετικότητα.