Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο

Συνέπειες θα έχει τυχόν συνέχιση των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωνε στον ΑΝΤ1 η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, στον απόηχο αντίστοιχων προειδοποιήσεων του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ενώ εξαπολύονταν οι στρατιωτικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και την Βρετανία εναντίον θέσεων των Χούθις στην Υεμένη.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη Διευθύντρια του ΑΝΤ1, Έλλη Κοτζαμάνη, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ επανέλαβε την προειδοποίηση πως θα υπάρξουν συνέπειες, καθώς οι εκατοντάδες επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς, συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν απειλή ενάντια στην ασφάλεια της περιοχής, αλλά και οικονομική απειλή ενάντια στο σύνολο του πλανήτη. Η Τζούλι Φίσερ κατονόμασε το Ιράν ως υπεύθυνο για αυτές τις επιθέσεις, καθώς οι αντάρτες Χούθι δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την πληροφόρηση, ούτε τα αναγκαία στρατιωτικά μέσα.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης αναφέρθηκε στις στοχεύσεις των ΗΠΑ και τις συνεχόμενες προσπάθειες, με την πέμπτη σε μερικές εβδομάδες περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, ενώ ήταν ξεκάθαρη και για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή και τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για σταθερότητα: δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για τρομοκρατικές οργάνωσεις, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για την ασφάλεια της περιοχής, αλλά και για τις ζωές των ανθρώπων.

Για τις ΗΠΑ η επόμενη μέρα θέλει το Ισραήλ να εργάζεται δίπλα δίπλα με τους γείτονές του για την ευημερία των πολιτών τους, δίπλα και σε ένα Παλαιστινιακό Κράτος, το οποίο να διοικείται από μια νόμιμη αρχή και όχι από τρομοκράτες.

Στην αποκλειστική συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, η Τζούλι Φίσερ εξήρε τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για ναυτικό ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Λωρίδα της Γάζας, σχολίασε την αναμενόμενη πρώτη κάθοδο της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και τις προοπτικές για επιστροφή στο διάλογο προς διευθέτηση του Κυπριακού, και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον των διμερών σχέσεων και όσα αναμένονται με την καινούργια χρονιά.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΖΟΥΛΙ ΦΙΣΕΡ, ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΕΛΛΗ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ: 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχει επανειλημμένως δηλωθεί, επικεντρώνουν την προσοχή τους στην προσπάθεια όπως η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα να να μην εξαπλωθεί και αλλού στην περιοχή. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο αυτός ο φόβος έχει περιοριστεί, μετά το πέμπτο ταξίδι στην περιοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Μετά βεβαιότητας οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρέψει όλη την προσοχή τους, από τη στιγμή των τρομακτικών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Έχουμε επικεντρωθεί σε μια σειρά από βασικούς στόχους. Πρώτος και πιο σημαντικός είναι να περιορίσουμε αυτή τη σύγκρουση ώστε να μην εξαπλωθεί. Και αυτό είναι, νομίζω, που βλέπετε, μέσα από την τόσο ενεργό ανάμειξη του Υπουργού Μπλίνκεν και την τόσο ενεργή δέσμευση στα πολλά ταξίδια του στην περιοχή.

Εργαζόμαστε ώστε να αποτρέψουμε την επέκταση της σύγκρουσης, εργαζόμαστε ακούραστα ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων, να βεβαιωθούμε ότι εισέρχεται βοήθεια για τους αθώους Παλαιστινίους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από αυτή τη βοήθεια, και για να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ μπορεί να υπερασπιστεί το κράτος του και τους πολίτες του, και να βεβαιωθούμε πως άλλη επίθεση από τη Χαμάς, όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, δεν θα μπορεί ποτέ ξανά να επαναληφθεί.

Ο Υπουργός Μπλίνκεν είναι στην περιοχή, όπως έχετε σημειώσει, και έχει μιλήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για την ανησυχία, τη δική μας ανησυχία, να περιορίσουμε και να εμποδίσουμε την εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι. Μίλησε πολύ ξεκάθαρα σχετικά με αυτό το θέμα μόλις χθες, μίλησε ξανά γι’ αυτό σήμερα…

Οι εκατοντάδες επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι Χούθις εναντίον πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, από τις 7 Οκτωβρίου, αποτελούν τόσο απειλή ενάντια στην ασφάλεια όσο και οικονομική απειλή.

Και δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες που αντικρύζουν το θέμα με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι και πολλά άλλα κράτη που έχουν ενώσει τη φωνή τους καταδικάζοντας αυτές τις επιθέσεις από τους Χούθι. Αυτές οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ναυσιπλοΐα, την εμπορική ναυτική διακίνηση, αλλά αποτελούν κίνδυνο και για το ναυτικό προσωπικό, τους ναυτικούς, και φυσικά αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

-  Αρχίζοντας από αυτό το σημείο, των επιθέσεων που εξαπολύουν οι Χούθις στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για πιθανές συνέπειες, σε περίπτωση που αυτή η απειλή συνεχιστεί. Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένη, τι εννοούσε μιλώντας για συνέπειες, και ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου εάν συνεχιστεί αυτή η απειλή;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Το σημείο που εγείρετε είναι πολύ σημαντικό, και νομίζω ότι ο Υπουργός Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαρος ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Πρώτα και κύρια οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, όπως τα κράτη που προσυπέγραψαν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και περισσότερα από είκοσι κράτη που έχουν συνενωθεί στην καταδίκη αυτών των επιθέσεων, ήταν ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εάν αυτές οι επιθέσεις συνεχιστούν.

Δεν πρόκειται να κωδικοποιήσουμε ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες. Πρώτα και κύρια αυτό που θέλουμε είναι να τερματίζονται αυτές οι επιθέσεις. Θέλουμε, επιπλέον, να δούμε να τερματίζεται η στήριξη από το Ιράν, το οποίο διευκολύνει αυτές τις επιθέσεις.

Είναι σαφές ότι οι Χούθις δεν έχουν την ικανότητα να εξαπολύουν αυτές τις επιθέσεις, τεχνολογικά. Δεν έχουν την τεχνολογία, δεν έχουν την πληροφόρηση, δεν έχουν την τεχνογνωσία, χωρίς την στήριξη από το Ιράν.

Ως εκ τούτου, καλούμε, όπως και πολλά άλλα κράτη – και πρέπει να πώ ότι η Κύπρος είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος σε αυτό, μαζί με τις επτά χώρες με τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, καθώς η συνέπεια αυτών των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, η συνέπεια αυτού που κάνουν οι Χούθις, έχει ένα σημαντικό αντίχτυπο τόσο στη ναυτική βιομηχανία στην Κύπρο όσο και στους καταναλωτές στην Κύπρο. Διότι όλο αυτό αυξάνει το κόστος. Αυξάνει το κόστος της μεταφοράς, αυξάνει το κόστος των αγαθών, αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για την παράδοση των αγαθών… Υπάρχουν πραγματικές παγκόσμιες συνέπειες σε ανθρώπους και στις ζωές τους σε όλο τον πλανήτη, περιλαμβανομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κύπρο.

-  Άρα υπάρχουν δράσεις που μπορούν να αναληφθούν, από όλες τις χώρες που έχετε περιγράψει, ενάντια σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτή την απειλή;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Το πρώτο και πιο σημαντικό που πρέπει να αντιληφθούν οι τηλεθεατές σας είναι πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει αναλάβει δράση ένας πολυεθνικός συνασπισμός, η στρατιωτική επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας (Operation Prosperity Guardian υπό την ηγεσία των ΗΠΑ), που έχει δεσμευτεί στην παροχή διευκολύνσεων στα πλοία, στην στήριξή τους. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για διευκόλυνση της παρουσίας τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε για την επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας είναι πως ο στόχος της είναι ακριβώς αυτός: να βοηθήσει τα πλοία. Ουδόλως πρόκειται για μια επιθετική επιχείρηση.

Όμως, οι συνέπειες για τις οποίες μιλήσατε, οι συνέπειες στις οποίες αναφέρθηκε ο Υπουργός Μπλίνκεν, αυτές είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα, εάν αυτές οι επιθέσεις δεν τερματιστούν.

- Στεκόμενοι στις χώρες που δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια για επάνοδο στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχη… Κατονομάσατε το Ιράν… Θα ήθελα να ακούσω το σχόλιό σας για τις πληροφορίες που εμφανίζονται σήμερα στον διεθνή Τύπο, για τον ρόλο του Κατάρ. Και τις πληροφορίες ότι το Κατάρ, που είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός χρηματοδότης της Χαμάς, γνώριζε, πότε γνώριζε, για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Δεν νομίζω ότι έχω πληροφόρηση να σας μεταφέρω, για όσα γνώριζαν οι Καταριανοί και πότε… Αυτό για το οποίο μπορώ να σας μιλήσω, και για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει δημοσίως, είναι για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Κατάρ στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό. Έχουμε δει την απελευθέρωση ομήρων. Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν όλους τους ομήρους να απελευθερώνονται. Είναι μετά βεβαιότητας ζωτικής σημασίας.

Και νομίζω αυτό στο οποίο καταλήγουμε είναι…

Όταν αντικρύζω την περιοχή, βλέπω τόσους συμμάχους, τόσα κράτη που είναι δεσμευμένα στην εξεύρεση ενός δρόμου προς τα μπρος, μιας διεξόδου από την τραγωδία της 7ης Οκτωβρίου, μιας σταθεροποιητικής διεξόδου που θα προσφέρει ειρήνη και ευημερία και ασφάλεια στους Ισραηλινούς, στους Παλαιστινίους. Αυτό απαιτεί, όμως, να δραστηριοποιήσουμε την περιοχή. Αυτό απαιτεί να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας. Και αυτό είναι τόσο σημαντικό.

Υπάρχουν και οι άλλοι παράγοντες, όπως η Χαμάς, όπως η Χεζμπολάχ, όπως οι Χούθις, που βλεπουν ένα διαφορετικό δρόμο. Όμως αυτός είναι ο δρόμος που αποσταθεροποιεί.. είναι ο δρόμος που διαλύει τις ζωές των ανθρώπων… και όπου αθώοι πολίτες κρατούνται όμηροι ή σκοτώνονται… Αυτό σημαίνει πως βασιλεύει η τρομοκρατία…

Και είναι αυτό στο οποίο πιστεύω πως όλοι μας, μαζί, πρέπει να δράσουμε για να επιστρέψουμε. Διότι αυτό που εμείς βλέπουμε για τους πολίτες μας και για το οποίο είμαστε υπόλογοι στους πολίτες μας είναι ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας, όπου ο καθένας μπορεί να βρει τον τρόπο να ανθίσει για τον ευατό του και την οικογένειά του.

- Μιλώντας γι’ αυτούς που υποστηρίζουν αυτά τα κινήματα, αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις για τις οποίες μιλήσατε… Όντως βλέπουμε και την Τουρκία σε αυτό τον κατάλογο. Και θα ήθελα να ρωτήσω, δεδομένου ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε και στην Τουρκία: Τι νέα έχουμε από αυτή την κατεύθυνση; Είστε ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις που λάβατε για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή την κατάσταση;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Από τη δική μας οπτική γωνία, η Τουρκία, όπως και τόσοι πολλοί άλλοι από τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τόσοι πολλοί από τους υπερατλαντικούς εταίρους μας… Υπάρχει μια ευκαιρία για την Τουρκία, για να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση αυτής της περιοχής.

Η Τουρκία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε άλλες συγκρούσεις. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ένα σημαντικό ρόλο για την Τουρκία στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας… Ως εκ τούτου συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πολύ στενά, διότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι να συνεχίσουμε να απευθύνουμε εκκλήσεις στην Τουρκία να παίξει αυτό τον εποικοδομητικό ρόλο. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό.

- Είναι άρα και ο ρόλος σας στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ικανοποιητικός προς αυτή την κατεύθυνση; Πιστεύετε πως μπορούν να βρεθούν λύσεις σε αυτή τη σχέση που θα είναι υποβοηθητικές και στην προσπάθεια για επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Θα έλεγα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματικά ενθαρρυνθεί από την αυξανόμενη δέσμευση, τον τόνο και την ποιότητα του διαλόγου που οι Έλληνες και οι Τούρκοι έχουν μεταξύ τους. Είναι η δική τους σχέση… Είναι η δική τους συζήτηση… Και είναι ενθαρρυντικά. Νομίζω πως προσθέτει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν αναλογιστούμε το εύρος όλων όσων συμβαίνουν… όταν σκεφτόμαστε τι συμβαίνει απευθείας στη γειτονιά της Κύπρου… όταν σκεφτόμαστε τι συμβαίνει εδώ σε αυτό το νησί… Μια βελτιωμένη σχέση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είμαι βέβαιη ότι θα έχει θετική επίδραση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

-  Καθώς συζητούμε για την σταθερότητα στην περιοχή, κάποιος φέρνει στο μυαλό το Κυπριακό, που αποτελεί ένα ακόμα παράγοντα έλλειψης σταθερότητας… η συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού. Θα ήθελα να σας ζητήσω να σχολιάσετε τη νέα προσπάθεια που πιστεύεται ότι γεννάται με τον διορισμό της Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηρίξει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει ένα καινούργιο Απεσταλμένο, με αποστολή να δεσμευτεί με τις πλευρές, να δεσμευτεί με τους εμπλεκόμενους… Και πραγματικά προσβλέπουμε στις συζητήσεις, την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οπότε θα ακούσουμε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του γενικού Γραμματέα και θα δούμε αυτή την νέα Απεσταλμένη να αναλαμβάνει καθήκοντα.

Είναι μια διακεκριμένη διπλωμάτης, με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και δράσεις, ως εκ τούτου προσβλέπουμε να την στηρίξουμε στις προσπάθειές της. Χωρίς αμφιβολία, η πρόκληση μπροστά της είναι πραγματική και είναι αυθεντική. Έχουμε παρακολουθήσει δεκαετίες προσπαθειών για την επανένωση του νησιού, για την επίτευξη μιας διευθέτησης, είναι τόσο σημαντικό για τον λαό της Κύπρου… και είναι ξεκάθαρο… Είμαι εδώ για λίγο χρόνο, αλλά αυτό που βλέπω, αυτό που ακούω, και αυτό που αντιλαμβανόμαι είναι το πόσο πολύ οι Κύπριοι σε ολόκληρο το νησί εκλιπαρούν για μια λύση. Άρα… εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, και θα στηρίξουμε, και το ερώτημα είναι – καθώς αυτή η νέα Απεσταλμένη αναλαμβάνει την αποστολή της – πως είναι σημαντικό οι Κύπριοι να πουν τι είναι σημαντικό γι’ αυτούς, ώστε να το βρει, ώστε να ανακαλύψει πόσο κοινό έδαφος υπάρχει, για να φέρει τους ανθρώπους πίσω σε ένα ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων. Και θα μάθει καλύτερα από τους ανθρώπους αυτού του νησιού.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο

-  Ερχόμενοι πίσω στα του πολέμου, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την επόμενη μέρα. Ως Ηνωμένες Πολιτείες, έχετε ένα σχέδιο για το πώς θα είναι η κατάσταση, πώς θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την ειρήνη, εάν όντως πετύχουμε ειρήνη στην περιοχή; Η επόμενη μέρα στη Γάζα, για παράδειγμα.

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Ο Υπουργός Μπλίνκεν έχει μιλήσει συγκεκριμένα επ’ αυτού του ερωτήματος. Νομίζω πως είναι στο μυαλό τόσων πολλών το τι θα συμβεί… πώς θα βρούμε ένα δρόμο μπροστά, που δεν θα απαιτήσει άλλη μια γενιά ατόμων που θα βλέπουν σύγκρουση, αλλά μάλλον πώς δημιουργούμε μια δυναμική γειτόνων οι οποίοι θα ζουν μαζί εν ειρήνη.

Ο Υπουργός Μπλίνκεν έχει μιλήσει για τη σημασία της ανάμειξης όλης της περιοχής. Το Ισραήλ να αναμειχθεί με τους γείτονές του σε συνθήκες ειρήνης, σε συνθήκες ασφάλειας και δίπλα σε ένα Παλαιστινιακό Κράτος, που θα διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή ή από μια νόμιμη παλαιστινιακή διοίκηση που θα μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την προσπάθεια. Όχι από τρομοκράτες, που κρύβονται πίσω από παιδιά και κάτω από νοσοκομεία ή πίσω από σχολεία… Σωστά; Για να εξυπηρετηθεί το συμφέρον των ιδίων των Παλαιστινίων, είναι απολύτως βάσιμη η σημασία μιας νόμιμης διακυβέρνησης.

Επιμένουμε, όμως, πως είναι η ανάμειξη, η συνεννόηση, που θα οδηγήσει στον δρόμο προς τα εμπρός. Δεν είναι η αποδόμηση την οποία επιδιώκουν και πάλι αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, όπως η Χαμάς, όπως η Χεζμπολάχ, όπως οι Χούθις.

-  Η τελευταία ερώτησή μου αφορά στην Κύπρο και στην ανθρωπιστική βοήθεια που είναι τόσο απεγνωσμένα αναγκαία στη Γάζα. Και θα ήθελα να σχολιάσετε επί της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ενός ναυτικού διαδρόμου. Πώς ανταποκρίνονται οι ΗΠΑ σε αυτή την πρωτοβουλία; Βλεπετε να υπάρχει τρόπος εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να πως ότι όχι μόνο από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, αλλά για πολλά χρόνια – για δεκαετίες, για την ακρίβεια – οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται ακριβώς πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Κύπρου, ειδικά όταν μιλάμε για θέματα υποστήριξης αμάχων πολιτών εν μέσω μιας κρίσης. Νωρίτερα πέρσι, η Κυπριακής Δημοκρατία διαδραμάτισε ένα τόσο σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση αμάχων από πάρα πολλά κράτη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίοι διέφευγαν από τη βία στο Σουδάν.

Εκείνη η εμπειρία, παρόλο που ήταν πολύ μικρότερη συγκριτικά, πραγματικά προετοίμασε όλους τους εμπλεκόμενους όταν άρχισαν να σκέφτονται για την ανάγκη απομάκρυνσης αμάχων στο σημερινό περιβάλλον. Είναι η πλατφόρμα που προσφέρει η Κύπρος που είναι τόσο σημαντική για την ασφάλεια των πολιτών πολλών κρατών.

Ως εκ τούτου, δεν ήταν καθόλου έκπληξη για μένα, όταν είδα την Κύπρο να μπαίνει μπροστά και να δηλώνει «πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να αρθεί μέρος της πίεσης σχετικά με τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας» και να προτείνει αυτό τον θαλάσσιο διάδρομο.

Είναι ένας διάδρομος που δοκιμάζεται και εμείς από την πλευρά μας, ως ΗΠΑ, θέλουμε να δούμε πληθώρα βοήθειας να μεταφέρεται, γι’ αυτό και έχουμε καλωσορίσει την πρωτοβουλία. Είχαμε συζητήσεις σε διπλωματικά κανάλια, είχαμε συζητήσεις μεταξύ των επαγγελματιών μας στην ασφάλειας, για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να είμαστε υποβοηθητικοί… Υπάρχουν πολλές παράμετροι, πολλές επιπλοκές, αλλά συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις, διότι στο τέλος της ημέρας είναι οι πολίτες που ζουν στη Γάζα, οι οποίοι έχουν απεγνωσμένα ανάγκη αυτή τη βοήθεια, στους οποίους θα πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι.

Άρα, το να βεβαιωθούμε πως έχουμε ένα αριθμό τρόπων για να μεταφέρουμε αυτή τη βοήθεια μέσα και να το κάνουμε με ασφάλεια, και να βεβαιωθούμε πως αυτό θα ικανοποιεί τόσο την ανθρωπιστική ανάγκη όσο και τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ, αυτή είναι η πρόκληση και αυτό είναι επί του οποίου εργαζόμαστε από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία.

-  Και σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, κυρία Πρέσβειρα, τι θα λέγατε ότι μπορούμε να περιμένουμε με τον καινούργιο χρόνο;

-JULIE FISHER – ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΗΠΑ: Είναι όντως η αρχή μιας καινούργιας χρονιάς, και θα πρέπει να σας πως ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τον δρόμο στον οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο. Έχουμε μια πραγματικά μεγάλη ατζέντα, κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα από όσα κάναμε ποτέ προηγουμένως. Και τα κάνουμε σε ένα μεγάλο εύρος καναλιών. Αξιωματούχοι μας για την επιβολή του νόμου εργάζονται μαζί, αξιωματούχοι μας για την ασφάλεια εργάζονται μαζί, η Εθνική Φρουρά και η Πολιτεία του Τζέρσεϊ ασκούνται μαζί και έχουν βάλει αυτή τη χρονιά νέες βάσεις σε αυτή την προσπάθεια. Κάνουμε, επίσης, πολλά για να ενισχύσουμε τις εμπορικές και τις οικονομικές μας σχέσεις. Τις σχέσεις στα θέματα παιδείας ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κύπριους πολίτες. Και πραγματικά εύχομαι ότι θα βρούμε τρόπους και για να αυξήσουμε τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου στους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Άρα είναι μια ευρεία ατζέντα, και έχουμε μια πραγματικά πολύ καλή συζήτηση ανάμεσα στα δύο κράτη μας, και προσωπικά προσβλέπω να κάνουμε πολύ περισσότερα μέσα στο 2024.