Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, κάλεσε την Τετάρτη τη Βουλή να προχωρήσει το συντομότερο στη θέσπιση της νομοθεσίας για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία θα κλείσει το κεφάλαιο της συμμόρφωσης της Κύπρου ως προς τη μοναδική σύσταση της GRECO που εκκρεμεί. Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με την Ελεγκτική Υπηρεσία είπε ότι ο δεν έχει αντιπαράθεση με κανέναν και ότι ο ίδιος ουδέποτε ξεκίνησε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. 

Κληθείς, μετά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών, Υφυπουργών και Επιτρόπων στο Προεδρικό Μέγαρο, να σχολιάσει τη χθεσινή έκθεση αξιολόγησης της GRECO, ο κ. Σαββίδης είπε πως «είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί ξεκαθαρίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η μοναδική εκκρεμούσα σύσταση, η οποία υπήρχε και η οποία αφορούσε την αυτονόμηση των δημοσίων κατηγόρων, έχει ξεκαθαρίσει και έχει μετατραπεί από μη συμμόρφωση σε μερική συμμόρφωση».

Όπως είπε «η GRECO έλαβε υπόψη της το νομοσχέδιο, που υπάρχει για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο εκκρεμεί στη Βουλή, το οποίο χαιρετίζει η GRECO και με το οποίο θεωρεί ότι με ενδεχόμενες κάποιες μικρές βελτιώσεις, ραφιναρίσματα όπως τα λέει, θα μπορούσε να βελτιωθεί, να τύχει κάποιας βελτίωσης».

Όπως σημείωσε «με τη ψήφισή του θα υπάρχει πλήρης συμμόρφωση προς τη μοναδική σύσταση της GRECO, η οποία εκκρεμούσε», για να προσθέσει πως «είναι η τελευταία αξιολόγηση του συγκεκριμένου γύρου και τελειώνει με παράκληση προς όλες τις κυπριακές Αρχές να προχωρήσουν στη θέσπιση του νόμου αυτού που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής».

Κάλεσε και ο ίδιος με τη σειρά του τη Βουλή «να προχωρήσει το συντομότερο στη θέσπιση αυτής της νομοθεσίας, η οποία θα κλείσει το κεφάλαιο αυτό της συμμόρφωσης με την GRECO».

Δεν έχω αντιπαράθεση με κανέναν

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση με τον Γενικό Ελεγκτή ξεκαθάρισε πως δεν έχει αντιπαράθεση με κανέναν, σημειώνοντας ότι ουδέποτε ξεκίνησε οποιαδήποτε αντιπαράθεση.

«Νομίζω όσοι παρακολουθούν βλέπουν από πού ξεκινούν οι αντιπαραθέσεις και πόσο η δική μας πλευρά προσπαθεί, όσο το δυνατόν, να αποφεύγει να απαντά», είπε.

Η κοινωνία των πολιτών γνωρίζει ποιος «ήρξατο χειρών αδίκων», απαντά η Ελεγκτική

«Δεν θα σχολιάσουμε τις σημερινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Η κοινωνία των πολιτών γνωρίζει ποίος "ήρξατο χειρών αδίκων", επιτιθέμενος στον άλλο, ποίος επιχειρεί συνεχώς να κηδεμονεύσει τον άλλο και ποίος προαναγγέλει διαδικασία παύσης του άλλου». Αυτή ήταν η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσιας στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, με ανάρτηση της στο twitter. 

Συγχαρητήρια και διαβεβαιώσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε, εξάλλου, τα συγχαρητήρια του σε όλα τα νέα μέλη της κυβέρνησης και τους Επιτρόπους, ευχόμενος «κάθε καλό στο δύσκολο έργο το οποίο αναλαμβάνουν».

Διαβεβαίωσε πως η Νομική Υπηρεσία «είναι πάντοτε στο πλευρό τους, για να τους παράσχει όλες τις συνταγματικές υποχρεώσεις, τις οποίες έχει δυνάμει του συντάγματος να τους παράσχει νομικές συμβουλές και όσα χρειάζονται, για να τους βοηθήσει στο έργο τους».