Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Σκέψεις για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ζητηθεί η παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γίνονται και πάλι στα ανώτατα δώματα της Νομικής Υπηρεσίας.

Αυτό τεκμαίρεται και από την χθεσινή γραπτή δήλωση απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο γενικός ελεγκτής εκφεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει.

Γιώργος Σαββίδης – Γενικός Εισαγγελέας

«Μας εκπλήττει η ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος για άλλη μια φορά εκ φεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων. Τα οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλια επ’ αυτής δεν είναι του παρόντος».

Οι πληροφορίες για ενδεχόμενο να δρομολογηθούν από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα διαδικασιών παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία το μεσημέρι προχώρησε στην έκδοση νέας ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας ποινικά κολάσιμη μια τέτοια εξέλιξη.

Ελεγκτική Υπηρεσία

«Αυτό είναι στη βάση του παντελώς ανυπόστατο, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει τέτοια εξουσία, και  όποιος κινήσει διαδικασία κατά του Γενικού Ελεγκτή υπό μορφή αντιποίνου για τις καταγγελίες που διαβίβασε στην Αρχή διαπράττει ο ίδιος ποινικό αδίκημα».

Μάλιστα στην ανακοίνωση αφήνονται αιχμές για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία του θέματος η οποία σύμφωνα με την Ελεγκτική είναι συμπεριφορά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Ελεγκτική Υπηρεσία

Όσοι διαρρέουν τέτοιες πληροφορίες γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει με βάση το Σύνταγμα αρμοδιότητα να αξιολογήσει κατά πόσο ο τρόπος που ενήργησε ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα είναι αυτός που αρμόζει στο αξίωμά του, και αυτή την αξιολόγηση θέλουν να θολώσουν και τελικά να εμποδίσουν

Ζητούν διαχωρισμό

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το ΑΚΕΛ επαναφέρει εκ νέου τις προτάσεις του για διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας και για όριο θητειών, ενώ υποστηρίζει ότι γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι θεσμικά εκτεθειμένοι.

ΑΚΕΛ

Το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς που αφορά στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα αφήνει θεσμικά εκτεθειμένο τόσο τον ίδιο όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα, δεδομένου ότι εκπροσωπούν τον ίδιο θεσμό. Είναι δεδομένη η σύγκρουση συμφέροντος στην περίπτωση αυτή δεδομένης της σύνδεσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τους εν λόγω κατηγορούμενους για τους οποίους καταχώρισε αναστολή ποινικής δίωξης. Όπως και στους χειρισμούς της υπόθεσης του μαύρου βαν, δεν υπήρχαν συνθήκες αντικειμενικής αμεροληψίας.

Άμεση χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι την ανάγκη τερματισμού του ανέλεγκτου του γενικού εισαγγελέα και τον διαχωρισμό των εξουσιών νομικής υπηρεσίας – εισαγγελίας. Ενώ το Volt Κύπρου με ανακοίνωση καλεί τους επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας να αναγνωρίσουν ότι θεσμός υπολειτουργεί.

Κίνημα Οικολόγων

Οι τελευταίες εξελίξεις με το αποτέλεσμα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και την αντιπαράθεση μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Εισαγγελίας, θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για άμεση προώθηση θεσμικών αλλαγών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ευθύνη και υποχρέωση να υλοποιήσει τις προγραμματικές του διακηρύξεις.

Volt Κύπρου

Τούτων λεχθέντων, εις ένδειξη ελαχίστου σεβασμού προς τον θεσμό που υπηρετούν, οφείλουν να υποβάλουν άμεσα την παραίτησή τους αποσείοντας κάθε σκιά από τις κρίσιμες αποφάσεις που θα λαμβάνονται από ‘δω και πέρα.