Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσιν ταταρ

Στο πλαίσιο των γραπτών παρατηρήσεων του Ερσίν Τατάρ επί της έκθεσης Καλών Υπηρεσιών Γκουτέρες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φρόντισε να αποδομήσει τον ρόλο της Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, πριν καν διοριστεί επισήμως και αναλάβει καθήκοντα, ενώ προέβη σε υποδείξεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αξιώνοντας τον τερματισμό αναφορών σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

«Έχω δώσει τη συγκατάθεσή μου στην κα María Ángela Holguín Cuéllar (Μαρία Άνχελα Χόλγκιν Κουεγιάρ) να διοριστεί ως προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες, με αποκλειστική εντολή να διερευνήσει εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών να ξεκινήσουν μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης», αναφέρει ο Τατάρ.

Και σημειώνει ο κ. Τατάρ: «Θα ήθελα να παροτρύνω τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να πιέσουν για ένα διάλογο προσανατολισμένο στα αποτελέσματα, αποφεύγοντας τη χρήση γλώσσας στο επερχόμενο ψήφισμα που θα προδικάζει την άσκηση στην οποία θα συμμετάσχει η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα επαναλαμβάνεται το ήδη εξαντλημένο μοντέλο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ ζητώντας ουσιαστικά από τα μέλη του Σ.Α να τερματίσουν τις αναφορές τους στο μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο των γραπτών παρατηρήσεων, ο κ. Τατάρ  επισημαίνει ότι «οι επιτόπιες πραγματικότητες (σ.σ στην Κύπρο) πρέπει να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε ένα μέλλον βασισμένο στη συνεργασία και στις σχέσεις καλής γειτονίας». Προσθέτει ότι «η συγκεκριμένη επαναβεβαίωση των εγγενών μας δικαιωμάτων, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, θα διασφαλίσει ότι μια νέα, επίσημη διαδικασία αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική και θα έχει θετικό αποτέλεσμα», θέτοντας σαφείς όρους προκειμένου να συναινέσει στην έναρξη μιας νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Δύο ακόμη στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι στο ζήτημα της νεκρής ζώνης επιρρίπτει ευθύνη στα Ηνωμένα Έθνη για τα έκτροπα της Πύλας και ζητά την υπογραφή συμφωνίας SOFA μεταξύ της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και του ψευδοκράτους.

Και το δεύτερο στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αναφέρει ότι έχουν ήδη υποβληθεί 486 αιτήσεις ενώπιον της αυτοαποκαλούμενης επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας της Τουρκίας, στα κατεχόμενα.