Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσίν Τατάρ

Άρθρο του Ερσίν Τατάρ με το οποίο ζητά μια νέα πρωτοβουλία για «διάλογο συνεργασίας» με τον Ελληνοκύπριο «ομόλογό» του δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Express.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης, στον οποίο η εφημερίδα αναφέρεται ως «πρόεδρο της τδβκ», γράφει για επιθυμία του για σταθερότητα, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη στην Κύπρο.

Αφού αναφέρεται στον επικείμενο επίσημο διορισμό προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, γράφει ότι πιστεύει πως οι δικές του προσπάθειές «θα βοηθήσουν τελικά να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αλληλεξάρτησης όπως αυτό που υπάρχει μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».

Συνεχίζει γράφοντας πως συζήτησε την πρωτοβουλία του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και προσθέτει: «Επιθυμώ να συναντήσω τον Ελληνοκύπριο ηγέτη σε τριμερές πλαίσιο - κατά προτίμηση με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα - για να ξεκινήσουμε αυτόν τον νέο διάλογο». 

Σημειώνει πως υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους τόσο τα κατεχόμενα όσο και οι ελεύθερες περιοχές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη συνεργασία, όπως οι υδρογονάνθρακες, η ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Τουρκίας, η αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας, η διαχείριση των πόρων γλυκού νερού του νησιού, η αποναρκοθέτηση του εδάφους της Κύπρου και ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης.

«Είμαι επίσης έτοιμος να εξετάσω οποιεσδήποτε προτάσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη βασίζονται στις αρχές οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς και για τις δύο πλευρές, που σέβονται την ισότητα των δύο πλευρών, χωρίς να περιλαμβάνουν ούτε να συνεπάγονται την επέκταση της εξουσίας ή της δικαιοδοσίας της μίας πλευράς επί της άλλης. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει επίσης να είναι θωρακισµένες από ευρύτερες πολιτικές σκοπιµότητες, όπως ορθά έθεσε ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ στις πρόσφατες εκθέσεις του», προσθέτει. 

Καταλογίζει ωστόσο στη συνέχεια «αμετάβλητη πολιτική παρεμπόδισης» από την ελληνοκυπριακή «διοίκηση», όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση τη Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του ψευδοκράτους.