Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε την Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπική του απεσταλμένη για την Κύπρο, ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

«Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την κ. Χολγκίν να αναλάβει εκ μέρους του ρόλο αποστολής καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό» δήλωσε η Στέφανι Τρέμπλι, Βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ.

Πρόσθεσε ότι η νέα απεσταλμένη έχει μεγάλη διπλωματική εμπειρία, καθώς μεταξύ άλλων διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας μεταξύ 2010 και 2018.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, υπηρέτησε επίσης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κολομβίας στις Διαπραγματεύσεις για την Ειρηνευτική Διαδικασία στην Αβάνα της Κούβας (2015-2016) και ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου για την περίοδο μετά την κρίση (2017-2018). Προηγούμενες θέσεις στη διπλωματική της καριέρα περιλαμβάνουν τη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη, της Πρέσβειρας στη Βενεζουέλα και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών.

Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών από το Universidad de Los Andes στη Μπογκοτά. Σπούδασε επίσης στο Centre d´Études Diplomatiques et Stratégiques και στο Université Paris–Sorbonne στο Παρίσι. Εκτός από ισπανικά, μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Χαιρετίζει με ικανοποίηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετίζει με ικανοποίηση την απόφαση του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες να διορίσει την κα Μαρία Άντζελα Χολγκουίν Κουεγιάρ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, ως προσωπική απεσταλμένη του για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε στόχο την επανενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα και ειδικά των ΗΕ, για τη διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν το 2017 στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος  Χριστοδουλίδης παραμένει προσηλωμένος στο να συνεχίσει να εργάζεται με ξεκάθαρη πολιτική βούληση, τόσο για την επανέναρξη των συνομιλιών επί της συμφωνημένης βάσης όσο και για κατάληξη των συνομιλιών με την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και των αρχών και αξιών της ΕΕ.