Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Τη δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό και την απογοήτευσή του για τη μη ύπαρξη προόδου όσον αφορά την επανέναρξη του διαλόγου, εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο ανεπίσημο προσχέδιο της έκθεσης Καλών Υπηρεσιών του, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές να μην χάσουν άλλες ευκαιρίες, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. 

Όπως ανέφεραν πηγές στο ΚΥΠΕ, στα ανεπίσημα έως τώρα προσχέδια των δύο εκθέσεων παρατηρείται μια προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να τηρήσει ίσες αποστάσεις για να μην προκαλέσει την τουρκική πλευρά ενόψει και του διορισμού του απεσταλμένου, αν και σε καμία από τις εκθέσεις δεν αναφέρεται ο διορισμός.

Πρόσθεσαν ότι γίνεται μια αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων για τις παραβιάσεις στον Άγιο Δομέτιο, οι οποίες περιγράφονται ως «προωθητικές κινήσεις» μέσα στην νεκρή ζώνη.

Επίσης γίνεται αναφορά στα γεγονότα στην Πύλα τα οποία και θεωρούνται ως σημαντικές εξελίξεις καθώς μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική διαδικασία και οι δύο πλευρές καλούνται να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα, να τα εφαρμόσουν και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την ειρηνευτική δύναμη για να διατηρηθεί η ηρεμία στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι αυτά τα γεγονότα είχαν επιπτώσεις και στις συναντήσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών για διάφορα θέματα.

Για την προοπτική του διαλόγου στην έκθεση των Καλών Υπηρεσιών, ο ΓΓ επαναλαμβάνει την δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες του ενώ εκφράζει την απογοήτευση του για την μη ύπαρξη προόδου όσον αφορά στην επανέναρξη του διαλόγου και καλεί τις δύο πλευρές να μην χάσουν άλλες ευκαιρίες.

Στην έκθεση, γίνεται ακόμα αναφορά στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας Τουρκίας και ότι αυτό ίσως να έχει θετικές επιπτώσεις στο κυπριακό ζήτημα.