Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουνφικυπ

Στις 30 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, 2024.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει στις 10 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη τους  εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σήμερα, 3 Ιανουαρίου, αναμένονται οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, ενώ στις 17 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μεταξύ των Κρατών Μελών για να καταλήξουν στο κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί στις 30 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2023, η εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανεώνεται σε ετήσια βάση και όχι δύο φορές τον χρόνο όπως ήταν η πρακτική προηγουμένως.