Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Για 82η μέρα, συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού με το Ισραήλ να διαμηνύει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες. Μέσω του υπουργού Άμυνας, δηλώνει ότι συμμετέχει σε έναν «πολυμέτωπο πόλεμο», εντείνοντας τις ανησυχίες για περιφερειακή κλιμάκωση.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, συνεχίζονται, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε τη Sigrid Kaag ως συντονίστρια βοήθειας στη Γάζα, αλλά η πορεία της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει δύσκολη χωρίς διακοπή των μαχών.

Συνολικά 21.110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.243 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 195 Παλαιστινίους που σκοτώθηκαν και 325 που τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο.

Χωρίς αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις Ισλαμικής Τζιχάντ-Αιγυπτίων διαπραγματευτών

Αποχώρησε σήμερα το πρωί από το Κάιρο αντιπροσωπεία της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, στην οποία συμμετείχε και ο ηγέτης της, Ζιάντ Αλ-Ναχάλε, αφού ολοκληρώθηκαν τριήμερες διαβουλεύσεις με τους Αιγυπτίους διαπραγματευτές με κύριο ζήτημα την πιθανότητα υπογραφής νέας συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων/φυλακισμένων, ως επίσης και σημεία του αφορούν το σχέδιο ειρήνευσης τριών σταδίων που πρότεινε η αιγυπτιακή πλευρά για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Όπως δήλωσε στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ράσμι Αμπού Ίσα, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε κανένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ισραήλ «που επιμένει να επιδεικνύει επιθετικότητα», παρότι, όπως διευκρίνισε, «οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές πρότειναν εναλλακτικά κείμενα συμφωνίας».

Ο Αμπού Ίσα επανέλαβε την θέση της οργάνωσής του, η οποία συμπίπτει και με την επίσημη θέση της Χαμάς, ότι «δεν θα πραγματοποιηθεί κανενός είδους διαπραγμάτευση εάν προηγουμένως δεν εφαρμοσθεί ολική κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας».

Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πλοίο και σε πόλη του νότιου Ισραήλ

Οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για πλήγμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Ισραήλ.

Τις σορούς 80 Παλαιστινίων επέστρεψε το Ισραήλ

Οι σοροί 80 Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας επεστράφησαν από το Ισραήλ, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, στις τοπικές παλαιστινιακές αρχές και ενταφιάστηκαν σε ομαδικό τάφο, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, Ισραηλινοί στρατιώτες πήραν τα πτώματα από τα νεκροτομεία των νοσοκομείων και από ομαδικούς τάφους και τα μετέφεραν στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί ήθελαν να βεβαιωθούν ότι μεταξύ αυτών δεν υπήρχαν όμηροι.

Αφού εξετάστηκαν από ιατροδικαστές στο Ισραήλ, τα πτώματα επεστράφησαν με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού, μέσω της μεθοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με φορτηγό και ενταφιάστηκαν σε κοινό τάφο, σε μια έκταση που χρησιμοποιείται ως αυτοσχέδιο νεκροταφείο, στην περιοχή της Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής.

Η Γαλλία «ανησυχεί» για την κλιμάκωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας

Τη γαλλική κυβέρνηση «ανησυχεί σοβαρά η ανακοίνωση από τις ισραηλινές αρχές πως θα ενταθούν και θα παραταθούν οι μάχες» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Παρίσι «επαναλαμβάνει σθεναρά την έκκλησή του να υπάρχει άμεσα ανακωχή που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε το Κε ντ’ Ορσέ, επικρίνοντας «τους συστηματικούς βομβαρδισμούς» οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες «στοίχισαν τη ζωή σε πάρα πολλούς αμάχους» και καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν «χειροπιαστά μέτρα για την προστασία της ζωής του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα».

«Χαιρετίζοντας» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε την Παρασκευή, η γαλλική διπλωματία κάλεσε ακόμη το Ισραήλ να διευκολύνει «την αποστολή βοήθειας στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και να λάβει επείγοντα μέτρα για να εγγυηθεί πλήρη, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση».

Πρέπει να διευκολυνθεί η αξιοποίηση «όλων» των προσβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του «σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ», πάντα κατά την ανακοίνωση.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αξίωσε τη διανομή «σε μεγάλη κλίμακα» ανθρωπιστικής βοήθειας, όχι όμως κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν ήθελαν οι ΗΠΑ, ο βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου —ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τη μικρή περιοχή απειλεί πλέον λιμός, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η διεθνής βοήθεια που φθάνει στον θύλακο χαρακτηρίζεται εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, που υφίσταται ολοκληρωτική πολιορκία από την 9η Οκτωβρίου και τελούσε ήδη υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από 16 χρόνια.

«Ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιο φρικτός από τη Νάκμπα του 1948»

Πάνω από 240 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Χαμάς, ενώ ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου διεμήνυσε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει «μήνες».

Ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σημειώνοντας πως «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μεγαλύτερο και πιο φρικτό από τη Νάκμπα του 1948. Θέλουμε πλήρη και ολοκληρωτική διακοπή των μαχών στη Γάζα και την παράδοση βοήθειας».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» εξαιτίας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με την οποία το Ιράν αυξάνει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό (60%), όχι μακριά από το επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας.