Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΤΡ

Το «Κτηματολόγιο της Θάλασσας» της Κ.Δ, όπως χαρακτήρισε το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο η Υφυπουργός Ναυτιλίας, αμέσως μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, ενόχλησε σφόδρα την Άγκυρα και το ψευδοκράτος, που καταγγέλλουν παραβίαση των δικαιωμάτων τους στις θαλάσσιες περιοχές πέριξ του νησιού.

«Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νήσο. Οι παράνομες και εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" είναι αποκομμένες από την πραγματικότητα, δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.», επισήμανε ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Oncu Keceli.

Η Τουρκία έχει καταθέσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020, τονίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος καλεί μάλιστα την Ε.Ε και άλλους να νουθετήσουν τους Ε/κ.

«Οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε, δεν έχουν αλλάξει. Δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των θεμάτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να αναπτύξει τη συνεργασία με την «τδβκ», αποδεχόμενη ότι η λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί.», σημείωσε ο Keceli.

Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση του λεγόμενου «υπεξ» του ψευδοκράτους, που κάνει λόγο για άλλη μια απόδειξη της νοοτροπίας του μοναδικού ιδιοκτήτη του νησιού που διέπει τους Ε/κ.

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις τουρκικές αντιδράσεις.

«Όλες οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί της Κ.Δ λαμβάνουν υπόψη τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το διεθνές δίκαιο.», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο, αποτελεί Οδηγία της Ε.Ε και καταρτίζεται από όλα τα κράτη μέλη και γι αυτό οι αντιδράσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους είναι έντονες. Στόχος του να συμβάλει στην στήριξη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα, εφαρμόζοντας μια οικοσυστημική προσέγγιση.

Το «Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο» προσδιορίζει τη χωροχρονική κατανομή σχετικών τρεχουσών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και χρήσεων στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι περιοχές έργων στον τομέα της ενέργειας, όπως τα ερευνητικά τεμάχια υδρογονανθράκων, ο αγωγός αερίου East Med και ο Great Sea Interconnector.