Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και έντονο παρασκήνιο, το Σ.Α των ΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για τη Γάζα, με το οποίο ζητά όπως:

- Όλα τα μέρη να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

-Όλα τα μέρη να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών

Το ψήφισμα στην ουσία δεν αφήνει κανένα ικανοποιημένο. Χαρακτηρίζεται από χώρες και οργανισμούς άτολμο και αδύναμο. Αποχή τήρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της μη καταδίκης σε αυτό της Χαμάς, αλλά και η Ρωσία, που έκανε λόγο για ξεδοντιασμένο κείμενο, στρέφοντας τα πυρά της κατά της Ουάσινγκτον.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι, τρομοκρατημένοι στην ουσία, που για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο δεν κατάφερε να καταδικάσει την φρικιαστική, τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποια μέλη του Συμβουλίου έχουν αυτή την στάση και αρνούνται να καταδικάσουν απερίφραστα αυτά τα κακά.», σημείωσε η Πρέσβειρα ΗΠΑ στα Η.Ε Linda Thomas Greenfield.

Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι προέχει η ασφάλεια του, το ψήφισμα χαιρετίζει η Παλαιστινιακή Αρχή, η Χαμάς ωστόσο το χαρακτηρίζει ανεπαρκές.

«Αν αυτό το Συμβούλιο θέλει το τέλος των εχθροπραξιών, πρέπει να αρχίσει υποστηρίζοντας την αποστολή του Ισραήλ στην επιστροφή των ομήρων και στην εξουδετέρωση της απειλής της Χαμάς. Τουλάχιστον, πρέπει να αποτρέψει την ενδυνάμωση της Χαμάς.», επισήμανε ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Brett Miller.

«Το ψήφισμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. πρέπει να εφαρμοστεί και πρέπει να συνοδευτεί από μαζική πίεση για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.», υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Παλαιστίνης του ΟΗΕ, Riyad Mansout.

Αμέσως μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Γ.Γ των ΗΕ, άσκησε εκ νέου κριτική στο Ισραήλ για τα εμπόδια που υψώνει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για την αμφισβήτηση στη λύση δύο κρατών.

«Τα ράφια είναι άδεια, τα πορτοφόλια είναι άδεια, τα στομάχια είναι άδεια. Μόνο ένας φούρνος λειτουργεί σε ολόκληρη την Γάζα. Μια ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απελπιστικές ανάγκες του λαού στη Γάζα και να βάλουμε τέλος στον συνεχιζόμενο εφιάλτη τους», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η βοήθεια που εισέρχεται με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος υποφέρει εδώ και 2,5 μήνες και βρίσκεται αντιμέτωπος πλέον και με την απειλή λιμού. Τα λιγοστά νοσοκομεία που παρέμειναν σε λειτουργία, όλα στα νότο, έχουν στη διάθεσή τους μόνο γάζες και ιώδιο για την περίθαλψη τραυματισμένων ασθενών.

«Δεν έχουμε τίποτα άλλο. Καλούμε άπαντες, τον κόσμο όλο, να μας υποστηρίξει και να μας προμηθεύσει με ιατρικό εξοπλισμό, με φάρμακα. Να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.», ανέφερε Γιατρός.

Με ένταση το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πρώτος στόχος, τα τούνελ της οργάνωσης

Σε πλήρη εξέλιξη και η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, η οποία τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα μέλη της Χαμάς, κρυμμένοι στις σήραγγες αλλά και σε κτήρια, συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο φόρος αίματος που πληρώνει ο ισραηλινός στρατός για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, βαρύς.