Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και ενόπλων μαχητών της Χαμάς σημειώθηκαν το Σάββατο (23/12) στα βόρεια της Γάζας, την οποία προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως οι Ισραηλινοί, ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν μετά την προσοχή τους στις νότιες περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μία ημέρα μετά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή μεγαλύτερης βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με το διεθνή οργανισμό να αδυνατεί να απαιτήσει την κατάπαυση του πυρός.

Πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη Τζαμπάλια, η οποία φιλοξενεί και τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα.

Οι κάτοικοί της, ανέφεραν επίμονο αεροπορικό βομβαρδισμό, αλλά και πυρά κατά στόχων από ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες κινήθηκαν σε μεγαλύτερη απόσταση εντός της πόλης.

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε μία ανακοίνωση το Σάββατο αναφέροντας ότι τουλάχιστον 201 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 368 τραυματίστηκαν στη Γάζα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Από την 7η Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις επιθέσεις των Ισραηλινών έχει φτάσει στους 20.258 ενώ οι τραυματίες φτάνουν στους 53.688, πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι έχασε την επικοινωνία με ομάδα που ήταν υπεύθυνη για Ισραηλινούς ομήρους

Η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι έχασε την επικοινωνία με μία ομάδα που ήταν υπεύθυνη για πέντε Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από βομβαρδισμό των Ισραηλινών.

Η οργάνωση πιστεύει ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν στη διάρκεια μιας ισραηλινής επιδρομής, όπως φέρεται να ανέφερε στην ανακοίνωση ο Αμπού Ουμπαϊντά, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των ταξιαρχιών Ιζ ελ-Ντιν αλ-Κάσαμ.

Αποκαθιστούν δεσμούς οι Πρόεδροι Αιγύπτου-Ιράν, συζητούν για εξελίξεις στη Γάζα

Οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και του Ιράν συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα και την προοπτική αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τους στο πρώτο τους τηλεφώνημα το Σάββατο, όπως είπε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η τηλεόραση ανέφερε ότι ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι είχε τηλεφωνήσει στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά στο περιθώριο της Κοινής Αραβικής Ισλαμικής Έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο Ριάντ.

«Ο Ραΐσι είπε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να παράσχει όλες τις δυνατότητές του για να σταματήσει τη γενοκτονία από το σιωνιστικό καθεστώς και να στείλει βοήθεια στους Παλαιστίνιους», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που οι δύο Πρόεδροι μίλησαν τηλεφωνικά.

Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ιράν ήταν γενικά φορτωμένες τις τελευταίες δεκαετίες, αν και οι δύο χώρες διατήρησαν ορισμένες διπλωματικές επαφές. Το κάλεσμά τους ακολουθεί άλλες κινήσεις χωρών της περιοχής για να εκτονωθεί η ένταση τους τελευταίους μήνες.

Η Σαουδική Αραβία, σουνίτης σύμμαχος της Αιγύπτου, και το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους νωρίτερα φέτος, ενώ το Κάιρο έχει επιδιορθώσει τη ρήξη με το Κατάρ και αποκατέστησε τους δεσμούς με την Τουρκία.

Χαμάς: «Ανεπαρκές» το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σχολιάζοντας ότι είναι ένα «ανεπαρκές βήμα» για την κάλυψη των αναγκών στον θύλακα.

«Τις προηγούμενες πέντε ημέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάστηκε σκληρά για να αφαιρέσει από το ψήφισμα την ουσία του και να παρουσιάσει αυτήν την αδύναμη εκδοχή. (…) Αψηφά τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του ανυπεράσπιστου παλαιστινιακού λαού μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Οι έλεγχοι στην ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται, θα συνεχιστούν

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιθεωρεί την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα, μετά την υπερψήφιση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας απόφασης που απαιτεί την ανεμπόδιστη πρόσβαση της βοήθειας αυτής «σε ευρεία κλίμακα» στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά θα εξετάζει, για λόγους ασφαλείας, κάθε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα» ανέφερε ο Υπουργός Έλι Κοέν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. 

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε την απόφαση που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή δεν έκανε κάποια αναφορά στους ομήρους που κρατά η Χαμάς. «Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ εστιάζει μόνο στους μηχανισμούς παροχής βοήθειας στη Γάζα είναι περιττό και αποκομμένο από την πραγματικότητα. Το Ισραήλ ήδη επιτρέπει τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν. «Ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων», πρόσθεσε.

Ο Ερντάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη σθεναρή υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη του ψηφίσματος, σημειώνοντας ότι με το κείμενο αυτό το Ισραήλ διατηρεί τη δυνατότητα να επιθεωρεί τη βοήθεια που εισέρχεται στον θύλακα. 

Παλαιστινιακή Αρχή: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» 

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «σε ευρεία κλίμακα» στη Γάζα είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας όμως ότι είναι αναγκαία η «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον θύλακα.

«Το ψήφισμα αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να εφαρμοστεί και να συνοδευτεί από μαζικές πιέσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός. Επαναλαμβάνω, άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Ριγιάντ Μανσούρ μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Όχι αρκετά καλό»: Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν το «πετσοκομμένο» ψήφισμα

Σχολιάζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε νωρίτερα, ο Τζέισον Λι, διευθυντής της Save the Children στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, λέει ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατάπαυση του πυρός «στην καλύτερη περίπτωση θα επιβραδύνει τη συνεχή κάθοδο των παιδιών της Γάζας σε πιο αδιανόητη δυστυχία από το θάνατο, τις ασθένειες και την επερχόμενη πείνα».

Αυτό επαναλήφθηκε από τη Σάλι Άμπι-Χαλίλ της Oxfam, η οποία δήλωσε ότι «η αποτυχία να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός μετά από πέντε ημέρες σκόπιμων καθυστερήσεων και αποδυνάμωσης του ψηφίσματος είναι ακατανόητη και εντελώς ανάλγητη».

«Πρόκειται για βαθιά παράλειψη καθήκοντος από έναν οργανισμό που ιδρύθηκε για να τηρεί τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και την προστασία των ζωών», δήλωσε η Άμπι-Χαλίλ, περιφερειακή διευθύντρια της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης χαιρέτισε τα «αιτήματα του ψηφίσματος για άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» στη Γάζα, δήλωσε ότι «χρειάζονται σαφώς πολύ περισσότερα».

«Το θεμέλιο της δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι ο Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Η σύγκρουση αποτελεί σαφή απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών βάσει του διεθνούς δικαίου αγνοούνται θλιβερά», δήλωσε η οργάνωση.