Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία συνεχίζουν να αναζητούν αποτελεσματικά νομικά μέτρα για τους σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στη νομική υπηρεσία υπό τον υπουργό εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο και τον γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, συζητήθηκαν μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση.   

«Έχουμε στοιχεία συλλέγονται στοιχεία διαρκώς, έχουμε υπόψη κάποια στοιχεία και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση το πλαίσιο συνολικά αυτό θα ανακοινωθούν. Υπάρχει εικόνα για ορισμένα άτομα εταιρείες νομικά ή φυσικά άτομα. Είναι ένα θέμα που στενά παρακολουθούμε τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Αναφορικά με την αποστολή της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, η Λευκωσία γνωρίζει ότι το συμβόλαιο της κ. Κουεγιάρ θα έχει ισχύ από τις αρχές του νέου χρόνου και θα είναι ανοικτού τέλους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε στη τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού συμβουλίου να υποβάλουν εισηγήσεις για άτομα που θα στελεχώσουν την ομάδα Κυπριακού που θα αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες, και θα συμβουλεύει τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή.

«Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις το έχουν πράξει και ορισμένες όχι. Αυτό που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να λάβει εισηγήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις τις οποίες θα αξιολογήσει πριν τη λήψη της τελικής απόφασης», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Η  αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα, προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ.

«Υπενθυμίζουμε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου, το ΑΚΕΛ ζήτησε με γραπτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευκρινήσεις σε σχέση με τον ρόλο και τους όρους εντολής της συγκεκριμένης Ομάδας. Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν έχει απαντήσει στα ζητήματα που ήγειρε το ΑΚΕΛ», ανέφερε το κόμμα. 

Στον αντίποδα ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σε ομιλία που απηύθυνε ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, επανέλαβε τους απαράδεκτους όρους που θέτει η κατοχική πλευρά για επιστροφή στις συνομιλίες.

«Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας για αναγνώριση της «τδβκ» και την ανάπτυξη των σχέσεων της με άλλες χώρες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ανάφερε ότι στόχος της Άγκυρας είναι η προώθηση σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι βλέπει την Τουρκία ως ανταγωνιστή και όχι ως εταίρο.