Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βουλή

Η Βουλή ενέκρινε απόψε τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024 με τις ψήφους των συμπολιτευόμενων κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον. Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Οικολόγων και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Η Βουλή ενέκρινε επίσης σειρά τροπολογιών των κομμάτων.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός με δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανέρχεται στο 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6% του ΑΕΠ.

Το σύνολο των δαπανών που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ανέρχεται στα €13,04 δις. Το σύνολο των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε €13,2 δις. Το 2024 προβλέπεται δημοσιονομικό πλεόνασμα €660 εκ. Το πρωτογενές ισοζύγιο, εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, προβλέπεται στο €1 δις. ή 2,8% του ΑΕΠ.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώθηκαν επίσης 43 τροποποιήσεις από την Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δήλωσή αμέσως μετά την απόφαση της Βουλής χαιρέτισε την έγκριση του προϋπολογισμού. Ικανοποίηση δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών που ήταν παρών στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως ανέφερε, με την έγκριση του προϋπολογισμού η χώρα μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της, δημιουργώντας ανάπτυξη.

Ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα κόμματα που στήριξαν την πρόταση του προϋπολογισμού, ευχαριστώντας και αυτούς που δεν μας υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό «γιατί είχαν κάποιες εποικοδομητικές προτάσεις, τις οποίες βεβαίως πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη».

Η δήλωση Χριστοδουλίδη 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη δήλωσή του χαιρετίζει με ικανοποίηση την έγκριση του πρώτου προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνησή του. Χαρακτηρίζει δε ως πράξη υπευθυνότητας την απόφαση της Βουλής.

"Ο πρώτος προϋπολογισμός της διακυβέρνησής μας αποτυπώνει την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση μας για υγιή, βιώσιμη και ασφαλή δημοσιονομική διαχείριση, μακριά από πολιτικές  που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας.  Ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός, πλεονασματικός που διατηρεί την απαραίτητη δημοσιονομική υπευθυνότητα και δημιουργεί ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού." αναφέρει. 

Προσθέτει ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές που στηρίζουν ουσιαστικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ενισχύουν ταυτόχρονα τη μεσαία τάξη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, βελτιώνουν τις υπηρεσίες υγείας, αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.  Η διαχείριση ζητημάτων όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους, η κάλυψη στεγαστικών αναγκών και η ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποτελούν βασικούς πυλώνες των πολιτικών που προωθούνται και που ήδη έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

"Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζω, για το γεγονός ότι η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, με τόσο μεγάλο αριθμό θετικών ψήφων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει και μπορεί να πετύχει μια πλατιά πολιτική συναίνεση, πάντα προς όφελος του λαού και της χώρας μας", προσθέτει.