Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέλιος Παπαθεοδώρου.j

Την οργίλη αντίδραση του Αρχηγού Αστυνομίας, προκάλεσε τροπολογία της ΕΔΕΚ, η οποία προβλέπει την επιχειρησιακή υπαγωγή στο, υπό σύσταση Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών.

Η τροπολογία που συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών, προβλέπει συγκεκριμένα:

«Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, με την υφιστάμενη δομή, (να) υπάγεται διοικητικά στον Αρχηγό Αστυνομίας και επιχειρησιακά στον Υφυπουργείο Μετανάστευσης»

Παίρνοντας τον λόγο για να εξηγήσει τη θέση της αστυνομίας, ο αρχηγός της Δύναμης Στέλιος Παπαθεοδώρου, προειδοποίησε ότι τυχόν υιοθέτηση της τροπολογίας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Αστυνομίας.

«Θα ήταν καταστροφικό για την Αστυνομία, να υπαχθούν επιχειρησιακά 530 μέλη της δύναμης, στο Υφυπουργείο. Στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα υπαχθεί και η λιμενική Αστυνομία;» δήλωσε συγκεκριμένα.

Συνεχίζοντας στον ίδιο έντονο ήφος, σημείωσε πως όταν διερευνάται μια υπόθεση που αφορά αλλοδαπό πρόσωπο, απαιτείται η συνεργασία με πολλούς κλάδους της δύναμης. Θέτοντας αμείλικτα ερωτήματα και για την συνταγματικότητα της τροπολογίας.

«Μπορεί ένα πολιτικό πρόσωπο να δίδει οδηγίες σε μέλη της Αστυνομίας, π.χ. για χρήση των όπλων τους, όταν παραστεί ανάγκη; Ποιος θα κάνει τις απελάσεις και επαναπατρισμούς παράνομων μεταναστών;», τόνισε ο Αρχηγός της Δύναμης.

Προειδοποίηση για τις τρομακτικές επιπτώσεις, όχι μόνο για το μεταναστευτικό αλλά και για την πάταξη κάθε μορφής εγκλήματος, και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε κοινό σημείωμα με την αστυνομία, που εστάλη στην βουλή, με την κατηγορηματική θέση πως είναι κάθετα αντίθετο με την προτεινόμενη τροπολογία.

«Θέτει σε κίνδυνο την συνέχιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού, από τον υφιστάμενο μηχανισμό συνεργασίας διαφόρων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όσο και για την αποτελεσματική επάρκεια της Αστυνομίας, σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος και της διασφάλισης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» αναφέρουν στο κοινό σημείωμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού τόνισε πως από το κυβερνητικό νομοσχέδιο απουσιάζουν πρόνοιες για την ένταξη στην κοινωνία, αλλοδαπών οι οποίοι κρίθηκαν ότι μπορούν να παραμείνουν στο νησί, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, χαρακτήρισε αχρείαστη την ίδρυση του Υφυπουργείου.

Οριστικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο σύστασης Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα ληφθούν στις 11 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.