Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μετέβη χθες (14/12) στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγήθηκε η χθεσινή Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετέχει στην καθιερωμένη προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγείται των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είχε αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό το σημαντικό θέμα της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και το βασικό ζήτημα της μετανάστευσης, ως προς την εσωτερική και την εξωτερική της διάσταση, θέση που η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε και υποστήριξε ως θέμα προτεραιότητας.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας, αλλά και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό θα απασχολήσουν επίσης τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή ΕΕ προς αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, όπως επίσης και στη στήριξη των χώρων της Γειτονίας.

Επίσης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου εντάσσεται, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος, και η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ, με το άνοιγμα ενταξιακών Ουκρανίας και Μολδαβίας και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό προϋποθέσεις και η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, να τοποθετηθεί υποστηρικτικά υπέρ των εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σταθμίζοντας ως βασικό στοιχείο τη διαφύλαξη της αξιοκρατικής διαδικασίας διεύρυνσης και την ισότιμη αντιμετώπιση των εταίρων, στη βάση της αξίας και της σχετικής αιρεσιμότητας που διέπει τη διαδικασία.

Το έγγραφο Μπορέλ και τα επτά δώρα που προτείνει να δοθούν για την Τουρκία χωρίς μάλιστα καμιά διασύνδεση με την επίλυση του Κυπριακού, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, θα επιχειρηθεί να περιληφθεί μια παράγραφος στα Συμπεράσματα, η οποία εκτιμάται ότι θα κινείται στη λογική μιας πραγματολογικής προσέγγισης και θα αρκείται να αναφέρει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ, υπέβαλε έγγραφο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το οποίο θα συζητηθεί σε κατοπινό στάδιο, λαμβανομένων υπόψη και Συμπερασμάτων προηγούμενων Συνόδων Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών στα πλαίσια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Κύπρος διά του  ΥΠΕΞ Κωνσταντίνου Κόμπου δεν αποδέχθηκε την πολιτική υιοθέτηση του εγγράφου Μπορέλ.