Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νικολας Μαδουρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εντείνει τα σχέδιά του να καταλάβει το Essequibo, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Γουιάνας.

Διέταξε την κρατική εταιρεία πετρελαίου να εκδώσει άδειες εξόρυξης εκεί και πρότεινε στην Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή μέρος της Βενεζουέλας.

Η Γουιάνα έχει θέσει τις αμυντικές της δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα ως απάντηση.

Οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας ενέκριναν την Κυριακή ένα δημοψήφισμα διεκδικώντας δικαιώματα για το Essequibo, αυξάνοντας την ένταση.

Σε ομιλία του στο Facebook ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάαν Άλι  επικρίνει τα «λάθη του Μαδούρο». Ενημέρωσε ότι είχε ήδη μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης.

«Αυτή είναι μια άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας», είπε. «Η Γουιάνα το βλέπει ως επικείμενη απειλή και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να διαφυλάξει την επικράτειά της».

Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους επενδυτές της χώρας, κυρίως τις πετρελαϊκές εταιρείες, ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός της ενισχύει την παρουσία της στα σύνορα με τη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα μεταφέροντας περισσότερα στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα στο σημείο.

Την Κυριακή, περισσότερο από το 95% των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της Βενεζουέλας ενέκρινε τη δημιουργία ενός νέου κράτους της Βενεζουέλας στην περιοχή. Ενώ ψήφισαν μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι - αποτελώντας περίπου το 10% των ψηφοφόρων - η αξίωση της Βενεζουέλας για το Essequibo απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη στη χώρα.

Η χώρα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η απόφαση του 1899 να παραχωρήσει την περιοχή των 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (61.600 τετραγωνικών μιλίων) στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν άδικη.

Το θέμα βρίσκεται επί του παρόντος στο Διεθνές Δικαστήριο, αν και η Βενεζουέλα δηλώνει ότι το δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να αποφανθεί επ' αυτού. Το δικαστήριο έχει προειδοποιήσει τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια που μπορεί να αλλάξει το status quo στο Essequibo.

Το Essequibo βρίσκεται υπό την εξουσία της Γουιάνας, και πριν από αυτήν στην Βρετανική Γουιάνα, για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά η Βενεζουέλα επιδιώκει εδώ και καιρό να την ελέγξει.

Η ανακάλυψη πετρελαίου στα ύδατα στα ανοιχτά της ακτής του Essequibo το 2015 ήταν η αιτία να πυροδοτηθεί η τρέχουσα διαμάχη. Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν η Γουιάνα πραγματοποίησε δημοπρασία για άδειες εξερεύνησης σε αυτά τα ύδατα.

Ο πλούτος της Γουιάνας βασίζεται κυρίως στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, γεγονός που έχει κάνει την οικονομία της μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Η Βενεζουέλα, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να βγει από μια πολυετή οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στις πωλήσεις πετρελαίου της κατά την εκλογή του Μαδούρο το 2018. Η χώρα έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Στηρίζουν την Γουιάνα οι ΗΠΑ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως τη Γουιάνα ενάντια στην απειλή της Βενεζουέλας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επιβεβαίωσε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι η Γουιάνα έχει πλήρη κυριαρχία στην περιοχή Essequibo των 159.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (61.600 τετραγωνικά μίλια) σε μια συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γουιάνας Irfaan Ali την Τετάρτη (06/12).

 Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Μπλίνκεν προέτρεψε επίσης για ειρηνική επίλυση της κρίσης, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.